Zomerkleding: Op je Teva’s naar kantoor, natuurlijk meneer

Wat draag je op kantoor tijdens een hittegolf?

Het is zomer en we hebben de eerste hittegolf al achter de rug. Met de meeste kantoren zonder airco, komt de vraag op naar gepaste zomerkleding op kantoor. Hop, korte broek, hawaiishirt en Teva’s (met witte sokken), maar natuurlijk meneer… U heeft het warm, dus alles is geoorloofd. En als rechters het al doen…

De naakte rechter

Rechters zonder toga. Dat zijn toch een beetje naakte rechters. Dat vrouwelijke griffiers in de winter al UGG’s dragen en rechters over het algemeen bekend staan om hun conservatieve, degelijke schoenen, daar kunnen we nog wel mee leven. Tenminste, als die toga lang genoeg is, zodat we het schoeisel niet hoeven te zien.

Rechters zijn wettelijk verplicht een toga te dragen. Ze kunnen helemaal niet beslissen om dat voor een keertje niet te doen. Zelfs niet als het zo warm is. Natuurlijk dragen ze op hun kamers hun gewone kleding, maar tijdens een zitting hoort daar een toga overheen te gaan. Een rood mouwloos shirt en opgerolde mouwen…. Dit is nu precies waarom de toga verplicht is.

Raadsheren van Hof Den Bosch en rechts de griffier in zijn polo. Laag zakelijk gaat het bij de heren bijna goed.

Op je Teva’s of Birkenstocks naar kantoor

In de jaren ’90 kon dat echt niet hoor. Sandalen waren echt een no-no. Sandalen met sokken al helemaal. Maar ach, het is nu kennelijk hip. Die rechters zullen het ook wel dragen onder die toga die ze niet dragen.

Vinden we dat nu echt kunnen, die schoenen? Ach ja, in je vrije tijd moet je natuurlijk lekker doen wat je zelf wil. En de vierdaagse lopen op pumps lijkt me nou ook niet bepaald een aanrader.
Maar op kantoor?!
Nee, op kantoor moet het toch wel fatsoenlijk genoeg zijn. In elk geval wanneer je een representatieve baan hebt. Ik bedoel, zie je de receptioniste of secretaresse al op haar slippertjes de koffie komen brengen en drie stappen voor ze bij de conferentietafel is struikelen over haar rubberen slipper die in tweeën breekt, waardoor de koffie over het perfect witte overhemd, met lange mouwen, van de klant terechtkomt. Of dat op de Zuidas de advocaat in zijn Teva’s, korte broek en versleten T-shirt, zijn cliënt komt vertellen dat ze verdacht worden van fraude.

Vrouwen in mouwloze wikkeljurkjes maar mannen niet in korte broek

Wat heb ik heerlijk moeten lachen om de column in de Volkskrant over zomerkleding. Over vrouwen die zich het recht toebedelen om in een mouwloos wikkeljurkje te worden, met zwabberarmen, terwijl diezelfde vrouwen hun mannen verbieden in korte broek te lopen.

Welke kleding draag je naar kantoor tijdens een hittegolf?

Hoe heurt het eigenlijk

Nou houd ik wel van een beetje etiquette. Het is namelijk lekker voorspelbaar. Je weet altijd hoe je je moet gedragen, omdat we daar universele afspraken over hebben gemaakt. Maar goed, de groep die er van overtuigd is dat je moet weten welke side plate bij jou hoort, is rap aan het uitsterven. Dus moeten we overal maar zo’n beetje aftasten wat redelijk is.

Ik las dat vrouwen altijd een panty moeten dragen. Een van 5 of 7 denier desnoods. Wel met handschoentjes aantrekken hoor! Want ze gaan zo snel stuk. Jeetje. Ik wist niet eens dat zulke dunne panty’s bestonden. Dan mag ik wel 5 extra panty’s meenemen om de dag door te komen.

Dan hebben we natuurlijk ook nog de kledingadviezen voor hoog zakelijk en laag zakelijk. Je weet wel…
Bij hoog zakelijk raden ze mannen aan om in de zomer elke dag een schoon t-shirt en een schoon overhemd aan te trekken. Goh. Zouden ‘hoog zakelijke mannen’ dat niet gewoon altijd moeten doen? Net als het dragen van een stropdas? En terwijl laag zakelijke vrouwen nog steeds driekwart mouwen moeten dragen, mogen laag zakelijke mannen gewoon lekker in een polo’tje rondlopen. Dat klinkt toch als een slippery slope naar de Teva’s en Birkenstocks.

Elk bedrijf zou kledingvoorschriften moeten hebben

Eigenlijk moet natuurlijk elk bedrijf waar kleding belangrijk is, gewoon kledingvoorschriften moeten hebben. Dan hoeft niemand zich meer af te vragen wat ze moeten dragen en wat de uitzonderingen zijn bij uitzonderlijk heet weer. Als ze het niet hebben: kijk wat je collega’s dragen. Als zij er niet op aangesproken worden, is dat kennelijk goed genoeg.