Ideale zomerdrankje voor op kantoor: cold brew coffee

Nieuw zomerdrankje: Cold Brew Coffee - recept

Je leert nog eens wat, als je in de VS op vakantie bent. Zoal cold brew coffee. Heel anders dan iced coffee. De prijs daarvan trouwens ook. Iced coffee drink ik het liefst met melk. Anders drink je gewoon koude koffie en dat is niet lekker. Wel goed voor je huid, zei mijn moeder altijd. Cold brew coffee daarentegen heeft een lekkere volle koffiesmaak, maar is niet zo bitter of zuur als koude koffie kan zijn.

Is het echt anders, dat cold brew coffee?

Cold brew coffee lijkt de hit van deze zomer in de VS. Maar, is het wel echt anders dan iced coffee. Is het prijsverschil tussen de twee wel gerechtvaardigd?

Iced Coffee heeft in verschillende landen een verschillende receptuur. Waar ik hier met iced coffee op doel zijn de veelal Amerikaanse varianten, zoals je die bijvoorbeeld bij Starbucks kunt krijgen. Het is simpelweg hete koffie die met ijs gekoeld wordt. Dat kan een espresso met ijs zijn of gewone filter koffie. Soms wordt de koffie gezet en in de koelkast gekoeld en later alsnog met ijsklontjes geserveerd. Indien gewenst voeg je er koude melk aan toe voor een iced cafe latte. Om te voorkomen dat de ijsklontjes de koffie te waterig maken, word de koffie vaak dubbel zo sterk gezet. In de VS ook niet zo’n gek idee, want daar houden ze van veel ijs in hun koude drankjes.

Cold Brew Coffee blijkt een iced coffee te zijn waarvan veel critici vinden dat dit de oorspronkelijke en echte iced coffee is. In plaats van simpelweg een warme koffie te zetten die je af laat koelen, laat je de koffie al koud trekken. Hierdoor is de koffie minder bitter en zuur. Met koud water is het veel lastiger om de smaken uit de koffie te extraheren. Daarom duurt deze zetmethode ook langer.

Hoe zet je een goede cold brew coffee?

Eerlijk is eerlijk, niet elke cold brew coffee is even lekker. Vanwege de zetmethode én omdat je een cold brew in principe zwart en ongezoet drinkt, is de kwaliteit van je koffie erg belangrijk.
Bij cold brew kun je niet echt kiezen hoe je de koffie precies wil zetten. De koffie moet namelijk getrokken worden en moet een aantal uren in contact staan met water. Dit kun je op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld door een cafetière of ander apparaat te gebruiken, maar gewoon een pot nemen waar je water in doet en koffie bij gooit en na het trekken apart filtert, kan ook.

Wat heb je nodig
– 2 liter water (koud of kamertemperatuur)
– 450 – 500 gram koffie (fijn gemalen)
– een filter

Bereidingswijze
Giet het water bij de koffie. Zorg dat de koffie goed door het water verdeeld is. Gebruik eventueel een pollepel om te roeren. Dek dit mengsel vervolgens af, met een dop of met met een beetje keukenfolie. Laat dit vervolgens ongeveer 12 uur trekken.

Na het trekken moet de koffie uit het water gehaald worden. Als je de koffie in een cafetière gezet hebt, is dit het moment om het filter omlaag te duwen. Je kunt ook een papieren filter, vilten filter of dunne katoenen doek gebruiken om door te filteren. Afhankelijk van het soort filter, za er meer of minder smaak blijven hangen in het filter, waardoor de smaak anders uit zal pakken.

Serveren
Je kunt de koffie ongeveer twee weken lang nog (gekoeld) bewaren. Het is een redelijk geconcentreerde koffie, dus serveer je het met ijsklontjes of leng je het wat aan met koud water of koude melk.

Mee naar je werk

Verkoeling nodig op je werk? Maak het ’s avonds en schenk het ’s ochtends, door een filter heen, over in een flesje. Vast betere koffie dan die warme prut uit de automaat en met die zomerhitte nog lekker verkoelend ook. Bijkomend voordeel (of nadeel, voor wie er minder goed tegen kan): er zit extra cafeïne in deze koffie door de zetmethode.

Zet je een grote batch, kost het je ’s ochtends nauwelijks moeite om de koffie mee te nemen. Omdat het zo geconcentreerd is, kun je het met veel ijs drinken, waardoor het ook nog eens lekker lang goed koud blijft.


Aff Bol.com
Iced pour-over coffee at Market Lane in Prahran Market(license)