Ben ik wel een echte blogger?

Wat is een Blogger?

Ik wil een echte blogger zijn. Je weet wel. Zo een die bij de blogger community hoort. Die in aanmerking zou komen voor een Dutch Bloggie, als die nog zou bestaan. Niet iedereen die online publiceert is een blogger, toch? Alleen persoonlijke bloggers en lifestyle bloggers enzo zijn echte bloggers. Niet? Dat idee had ik wel heel lang.

Geen echte Blogger

Lang voelde ik me geen echte blogger. Want een blogger blogt om het bloggen. Zonder bijbedoelingen. Het is een openbaar online dagboek. Wat geprofessionaliseerd misschien. Informatiever geworden. Minder alleen maar over jezelf, meer over je interesses, wellicht. Waardoor ook de lifestyle-, beauty-, mode-, interieur- en foodbloggers echte bloggers werden. Maar ik, als juridisch blogger? Nee, dan ben je geen echte blogger.

Events voor Bloggers

Er worden workshops en evenementen georganiseerd voor bloggers. Voor die echte bloggers. Voor die bloggers die bloggen om het bloggen. Het gaat allemaal over persoonlijkheid, fotografie en misschien wat branding. Nooit over het overbrengen van informatie of over zakelijk bloggen. Want zakelijke bloggers zijn geen echte bloggers.

Meer een Marketeer

Door de (zakelijke) blogs over marketing en de opkomst van contentmarketing, voelde ik me misschien wel meer een marketeer. Of in elk geval: daar kreeg ik wel contact. Daar had ik meer aansluiting, leek het wel. Maar ja, ik blog gewoon. Tuurlijk, ik doe de marketing voor mijn eigen toko, maar gewoon met boerenverstand. Edwin Vlems betitelde mij vervolgens als contentjurist. Misschien is dat precies de combinatie tussen een juridisch blogger en een jurist die haar eigen marketing organiseert.

“Zijn er nog meer Bloggers?”

Tijdens mijn boekpresentatie vroegen een aantal gasten: “Zijn er nog meer bloggers, of zijn wij de enigen?” Het stond er vol met bloggers. Mijn familie blogt niet. Maar alle andere gasten, op een enkeling na misschien, bloggen allemaal. Voor zichzelf, voor hun werk, als marketing of een combinatie daarvan. Het waren allemaal bloggers! Vond ik. Maar zo werden ze niet herkend. Tsja, toch geen onderdeel van de typische ‘blogger community’.

Maar ik voel me wel een blogger hoor

Inmiddels althans. Het duurde even. Dat wel. Twijfelde lang. Maar ik geloof dat Elja me daaroverheen heeft geholpen. Tijdens blogpraat of via een blog van haar. Dat weet ik niet precies meer. Als je blogt ben je een blogger. Zoiets. Maakt niet uit waar het over gaat, wat je doel is, om welke reden je blogt etc. Als je blogt ben je een blogger. Dus: ik ben wel een blogger. Dan maar niet die typische lifestyle blogger. Dan hoor ik maar niet bij jullie groepje. Lekker puh.

Boek over Bloggen

Ondertussen heb ik trouwens wel mooi een boek geschreven over bloggen. Waarvan de eerste druk alweer is uitverkocht. Dat gaat inderdaad iets minder over het persoonlijk bloggen waar de andere boeken over gaan. Het gaat vooral om wat ik wel weet en wat ik wel kan. (Heeft weinig zin om te schrijven over iets waar ik te weinig van weet, tenslotte). Dus gaat het boek over juridisch correct bloggen en veel bezoekers trekken en hoe je goede onderwerpen vindt en hoe je aan goede afbeeldingen komt, dat soort dingen. De zaken waar ik inmiddels behoorlijk wat over weet.