Waarom we meer complimenten moeten geven

Geef een compliment

Nog niet eens zozeer meer, maar wel anders. Het is vandaag complimentendag. In heb niet zoveel met soort dagen. Noch met gedwongen complimenten geven. Maar het is wel een goede aanleiding voor een blog dat ik toch al wilde schrijven.

Via via

Vaak krijg ik via via te horen wat iemand ergens van vond. Zo weet ik nog goed dat ik in 2012 voor het eerst met mijn eigen stand op een beurs stond. Ik sprak daar met veel mensen. Ze stelden zich vaak wel voor, maar ik ben geen held in namen, dus ik herkende ze niet altijd (tenzij ze hun Twitter handle noemden). Leuke gesprekken. Achteraf hoorde ik dan van de standhouder tegenover me wat deze mensen van mij vonden. Dat ze me kenden via twitter, mijn blogs zo goed vinden etc. Maar mij vertelden ze niets. Al die complimenten gingen bijna mijn neus voorbij. Mijn overbuurvrouw redde de complimenten van de ondergang en gaf ze aan mij.

Verkeerd geadresseerd

Zo krijg ik ook wel eens complimenten die eigenlijk voor anderen zijn bedoeld. Dat mijn website er mooi uitziet bijvoorbeeld, terwijl iemand anders die voor mij gebouwd heeft. Dat Arnold zo’n prettige en goede fotograaf was tijdens de boekpresentatie, omdat mensen zich bij hem op hun gemak voelden.
Ik begrijp het wel hoor. Het is niet altijd makkelijk om complimenten te geven (of te ontvangen), maar zonde vind ik het wel.

Vertel nou hoe goed je iemand vindt

Eigenlijk vertellen al deze mensen aan de verkeerde mensen hoe goed ze iemand vinden. Terwijl heel veel mensen best graag eens zouden horen dat iemand vindt dat ze iets heel goed doen of goed kunnen of hoe aardig ze zijn of, nou ja, noem maar een kwaliteit. Veel mensen zouden een complimentje best kunnen gebruiken. En gek genoeg zijn er genoeg mensen die dat complimentje dus eigenlijk al geven. Maar aan de verkeerder persoon. Als we nou, in plaats van de random complimentjes die we volgens sommigen zouden moeten geven (lege complimenten, vind ik het dan), eens beter zouden nadenken over de complimentjes die we eigenlijk al geven. Geven we die aan de juiste persoon? In plaats van onderling vertellen hoe goed we iemand anders vinden, mail of bel die persoon gewoon eens en vertel het rechtstreeks. Zal zeer gewaardeerd worden, dat weet ik zeker.