Koffie Tag: 11 vragen over mijn koffiegewoontes

Koffie Tag: 11 vragen over koffie

O jee. Het is zover hoor. Ik doe mee aan een tag. Maar ja, hij gaat over koffie. Bedoel, hoe kan ik deze nou overslaan? Het zijn 11 vragen. De bedenkster zal wel in carnavalssferen zijn geweest. De tag kwam ik tegen bij (juriste in spé) Sylvia. Maar nu, hoe drinkt de vrouw achter Legal Coffee haar koffie? Zo:

1. Wanneer dronk jij je eerste kopje koffie? En hoe smaakte dat?
Mijn allereerste echte eigen kopje koffie zou ik niet weten. Wat ik me wel nog heel goed kan herinneren is dat we als gezin voetbal aan het kijken waren. Het zal wel een wereldkampioenschap zijn geweest ofzo. Met Oeh-Ah-Ed de Goeij in de goal. Iedereen dronk koffie en ik wilde ook. Zal een jaar of 4 geweest zijn, gok ik. Ik wilde zwart, zoals ook mijn ouders en broer dat dronken. Mijn zus drinkt nu alleen koffie met melk, dus zal toen wel thee of ook koffie met melk gedronken hebben. Mijn moeder vroeg me of ik niet liever koffie met melk wilde. Maar dat wilde ik absoluut niet! Ik wilde koffie zoals de rest dat ook dronk. Was ik toch duidelijk in? Waarom vroeg ze het nog? Vervolgens kreeg ik (warme) melk met een drupje koffie. Voor eeuwig teleurgesteld. Ik heb het vast niet opgedronken.

2. Met wie drink jij graag koffie?
Met koffieliefhebbers. Zodat we ook weer over koffie kunnen praten. Welke we wel goed vinden, welke niet. Waar je goed koffie kunt drinken en welke zetmethodes je al geprobeerd hebt.
Zo drink ik graag koffie met mijn Vriend die graag in het weekend wel een Lottechinno wil. Ofwel, iets dat tussen een cappuccino en een café latte in zit. Of we nemen de tijd voor een Chemex koffie. Met mijn broer heb ik het weer graag over merken koffie en over zetmethodes. Voor onze vader kochten we vorig jaar een oude koffiezetter. Vlammetje eronder, water dat opborrelt en zo de koffie zet. Leek ons fantastisch voor een scheikundige. Of hij het ooit al gebruikt heeft weet ik eigenlijk niet.

3. Op welke momenten van de dag drink je koffie?
Wanneer ik daar zin in heb. ’s Ochtends bijvoorbeeld. Dan vaak een espresso of juist een cappuccino. Tijdens het werk zijn het meestal lungo’s. want dat helpt nog een beetje tegen de dorst. Ik kan werkelijk op elk moment van de dag koffie drinken. Ook na het eten.

4. Wat is je favoriete koffievariatie?
Variatie? Brrrrr. Dat klinkt heel fout. En chemisch.
Ik drink vooral pure koffie’s, zoals espresso, lungo of een vorm van slow coffee, zoals uit de chemex. Daar zoek ik natuurlijk wel fijne koffiebonen bij. In onze espressomachine zit een aparte maler, dus we malen meestal zelf. Smaakjes komen er meestal niet in. Al wil ik in de zomer nog wel eens zwichten voor vanille frappuccino ofzo.

5. Wat is je favoriete koffiemerk?
Heb ik niet. Voor dagelijks gebruik zijn AH Excellent/Perla of Douwe Egberts wel goed genoeg. Maar als ik weet dat we tijd hebben voor koffie, kopen we daar ook wel eens speciaal bonen voor. Op kantoor drink ik overigens koffie uit mijn Nespresso. Dat zijn dus zowel Nespresso cups als Nepspresso varianten. De laatste ontdekking zijn de groene en gele lungo’s van AH Excelent. Zeer prima en beter dan mijn veel gedronken DE koffies.

6. Probeer je vaak nieuwe soorten/smaken uit, of blijf je trouw aan één soort/smaak?
Ik probeer veel uit. Onder meer via het Elqava abonnement, wanneer ik nieuwe koffies in de winkel zie liggen of wanneer ik iemand mij een bepaalde koffiesoort aanbeveelt. Altijd op zoek naar de beste en lekkerste koffie!

7. Heb je aparte soorten soorten/smaken in huis voor je gasten?
Thuis niet. Op kantoor wel. Daar zorg ik voor een espresso en een lungo die ik zelf lekker vindt, maar niet te sterk zijn, in de hoop dat dit een mooi gemiddelde geeft voor mijn gasten. Niet iedereen houdt tenslotte van de sterke koffie waar ik van houd.

8. Waar koop jij je koffie?
Meestal in de supermarkt. (Albert Heijn), maar dus ook via Elqava of bijvoorbeeld bij Simon Lévelt. Op mijn lijstje staat nog koffie van De Kleine Koffiebranderij of van koffiebranderij Boon, beide hier in Den Haag.

9. Hoe drink jij je standaard kopje koffie?
Warm. Uit een kopje of mok. Meestal zwart dus.

10. Wat vind jij het lekkerst bij de koffie?
Eigenlijk eet of snoep ik er nooit wat bij. Maar je hoort mij niet klagen wanneer ik er een shortbread cookie of klein stukje blondie (doen ze bij Crunch) bij krijg. Of een likeurtje of ander ‘vuiligheidje’.

11. Een gemene: nooit meer koffie of nooit meer thee?
Die is niet gemeen, die is makkelijk! Ik drink niet zoveel thee. Alhoewel ik goede thee ook heerlijk kan vinden hoor. Maar kennelijk mis ik dat nu al niet. Dus: nooit meer thee.

Oploskoffie?
Dat dronk ik als student. Van Nescafé. Toen ik alleen nog een waterkoker had. Prima hoor. Nu koop ik het wel nog steeds, maar drink het nooit meer. Oploskoffie is de naam voor mijn juridisch advies. Daarom stuur ik vaak een staafje oploskoffie mee als gadget/goodie.

Hoe drink jij je koffie? Schrijf je er een blogpost over? Laat dan het linkje achter in de comments. Koffiedrinkers, verenigd u!