Nog steeds geen auteursrecht op feiten

TV Serie de Maatschap mag uitgezonden worden

Zit je er al klaar voor? 25 januari begint de vierdelige serie De Maatschap, over de familie Moszkowicz. Robert en zoon Yehudi hebben het nog geprobeerd tegen te houden door vele rechtszaken te starten, maar ook het laatste Kort Geding heeft niet mogen baten

Geen auteursrecht op feiten

Yehudi, zoon van de verstoten broer Robert, heeft namens zijn vader vele rechtszaken gevoerd om de televisieserie De Maatschap tegen te houden. De serie zou te veel zijn gebaseerd op het boek De Straatvechter; een (auto)biografie over Robert Moszkowicz. Voor zover er echter creativiteit in dat boek zit, is niet die creativiteit overgenomen, maar zijn wel de feiten gebruikt. Maar op feiten rust geen auteursrecht.

Ook andere bronnen

Door de jaren heen is er veel gepubliceerd over de familie Moszkowicz. De makers van De Maatschap hebben niet alleen het boek gebruikt, maar juist ook veel van die andere bronnen. Denk bijvoorbeeld aan de documentaire Wij Moszkowicz, gemaakt door Max Moszkowicz over zijn vader Robert. En wat te denken van het boek van Yehudi Moszkowicz zelf over zijn familie. Ach, bijna elk mannelijk lid van de familie heeft al wel een boek geschreven. Dan hebben we het nog niet gehad over alle nieuwsberichten in de media. Materiaal genoeg voor een vierdelige serie, zou ik zo zeggen.

Toneelstuk over Bram Moszkowicz moet titel wijzigen

Toneelgroep Maastricht heeft een toneelstuk gemaakt over Bram Moszkowicz. Het stuk droeg eerst de titel ‘Moszkowicz’, maar hebben ze na een sommatie veranderd in ‘De Advocaat’, omdat een procedure te veel geld zou kosten. Max Moszkowicz, zoon van Robert Moszkowicz en cineast, heeft namelijk de naam Moszkowicz als merk laten registeren. Overigens hebben ook meerdere advocatenbroers deze naam laten registreren, waarover ze ook al eerder ruzie hebben gehad.

Robert Moszkowicz zou zich hebben voorgedaan als advocaat

Er staan nog maar weinig heren Moszkowicz op het tableau ingeschreven als advocaat. En als je geen advocaat bent, mag je je ook niet zo voordoen. Robert Moszkowicz zou zich toch hebben uitgegeven als advocaat. Het OM heeft daar nog onderzoek naar gedaan, maar seponeerde de zaak uiteindelijk.