Lief CDJA, misschien eerst onderzoeken, dan pas schreeuwen

In mijn auteursrechtbalkje dat ik in Tweetdeck steeds open heb staan, zag ik een opvallende tweet voorbijkomen. Een soort open brief van het CDJA (de jongeren van het CDA) aan Stichting BREIN. Een melding van schending van het auteursrecht van het CDA of het CDJA of nou ja, wat bedoelt het CDJA nou eigenlijk?

Klungelige brief

De brief zit wat klungelig in elkaar. Student onwaardig, zou ik bijna willen zeggen. Zonde, want daardoor komen een stuk minder serieus over.
Zo hoort onder de naam van een bedrijf of een stichting al te staan aan wie je de brief richt. Niet helemaal onderaan een adres in elk geval. Nou ja, zo is er nog wel meer aan te merken op de brief en de opmaak daarvan. Hier verder onbelangrijk, gelukkig.

Auteursrecht van wie?

In de brief schrijft het CDJA eerst dat het zou gaan om auteursrecht van het CDA, maar een zin later zeggen ze opeens ‘van ons’. Is het nou het auteursrecht van het CDA of van het CDJA?
Hoe dan ook wordt er vervolgens dus een auteursrecht geclaimd op enkele woorden of zinssneden. Daarnaast staat er ook nog ’tm’ bij, alsof het allemaal is ingeschreven als merk.
Een klein probleempje: er rust geen auteursrecht op woorden of zinnen als ‘normen en waarden’ en ‘VOC-mentaliteit’, toch? Bovendien kun je het helemaal niet als merk registreren. Doen alsof er wel auteursrecht op rust en alsof er merken voor zijn aangevraagd, is misleidend. Dat mag dus niet, lief CDJA.

BREIN meldpunt inbreuk

Het is inderdaad zo dat je bij BREIN een inbreuk op het auteursrecht kunt melden. Alleen één klein probleempje. BREIN treedt in principe alleen op voor aangesloten personen en bedrijven. En dan vooral op het gebied van film en boeken. Met deze melding zal het CDJA dus niet ver komen.

Ludieke actie

Natuurlijk begrijp ik ook wel dat het een ludieke actie voor moet stellen. Eerlijk gezegd vind ik hem alleen niet zo geslaagd, omdat er zoveel fouten in zitten. Spreek liever Rutte zelf aan op zijn copycat-gedrag, als het je zo hoog zit dat hij dezelfde, niet beschermde, termen gebruikt.