Ondernemen: van doodsbang tot euforisch

Ondernemen is niet saai

Door heel Europa vliegen voor je onderneming. Uitgenodigd worden voor belangrijke evenementen. Betaald worden voor activiteiten die je ook zou kunnen zien als marketing. Alleen online ondernemers zijn succesvol, verdienen tonnen of miljoenen euro’s en kunnen jou leren hoe je dat ook binnen een jaar verdient. Een ondernemersleven is dus niet saai!

De ene ondernemer is de andere niet

Maar zo ziet het ondernemersleven er niet voor iedereen uit. Er moet gewoon administratie gedaan worden. Offertes maken, facturen sturen, bonnetjes inscannen, BTW-aangifte. Pffff. Dan is er nog e-mail. Mijn dagen werden gewoon doorgebracht achter de computer. Helemaal in het begin meer op Pinterest en andere social media, omdat er gewoon nog niet zoveel klanten waren. Ook een mooie manier om erachter te komen waar er goede artikelen over marketing te vinden zijn of over sales. Ik maakte me nuttig en verveelde me nooit. Dat zou je een saai ondernemersleven kunnen noemen. In elk geval is het niet zo spectaculair als je online ziet.

Mijn ondernemersleven is verre van saai

Toen het rustig was zorgde ik voor side projects. Mijn dagen werden gemakkelijk gevuld. Ik had genoeg tijd en energie voor netwerkmomenten zoals een open coffee of een netwerkborrel. Ik koos er soms voor om lekker pas om 10:00u te beginnen en werkte eigenlijk altijd ’s avonds nog een beetje. Altijd wel bezig maar op een relaxte manier. Het duurde alleen even voordat dat genoeg geld opleverde. Naar klanten toe gaan bleek al snel niet echt meer een optie. Dat koste te veel tijd en geld.

Ik maakte dezelfde fout als mijn klanten

Doodleuk blogposts aan het schrijven over hoe je goede afspraken moet maken met mensen. Dat je iemand wel kunt vertrouwen, maar dat het toch verstandig is zaken vast te leggen. Ik had een kantoor nodig en kon met twee anderen een enorme ruimte in een voormalig Shell-gebouw anti-kraak gebruiken. Het contract moest wel op mijn naam. Uiteindelijk werd ik achterin gestopt en wilden zij de ramen volplakken met hun eigen bedrijfsnaam, zonder dat ook maar even aan mij te melden. Dat plakken mocht overigens niet eens van het contract… Kopjes werden niet afgewassen, omspoelen was heus wel voldoende. Het waren kopjes die ik ook aan klanten moest voorzetten. We zouden eigenlijk veel samen delen. Uiteindelijk ging het stuk, omdat er kennelijk de veronderstelling leefde dat ik vast niet mee wilde betalen aan kwaliteitskoffie… Kun je het je voorstellen, dat ik geen goede koffie zou willen? Ik vertelde wel dat ik mee wilde betalen en vroeg hoeveel dat dan moest zijn, maar daar heb ik nooit antwoord op gekregen. Ik heb het contract opgezegd, ze de mogelijkheid gegeven om het over te nemen en ben vertrokken. Dat was niet bepaald een saaie periode, kan ik je vertellen. Had ik nou maar zaken vooraf beter op papier gezet.

Leren, keuzes maken en ook gewoon nog werken

Ondernemen heb ik moeten leren. Met vallen en opstaan. Nee leren zeggen. Duidelijk zijn wanneer je ergens een vergoeding voor vraagt. Investeren of niet. Geld uitgeven of niet. Tijd maken voor netwerken of doorwerken voor een opdracht. Maar ja, zonder netwerken misschien geen volgende opdracht. De website blijven verbeteren, nieuwe dingen verzinnen. Ik werd er enthousiast door en kreeg er energie van. Ook mét kantoorruimte was het soms gewoon lekker om even buiten de deur te werken met geroezemoes om me heen. Bovendien waren er periodes waarin ik me afvroeg of ik de maand erop nog wel genoeg werk zou hebben. Kwam gek genoeg altijd weer goed, maar het kon het wel spannend maken. Van een saai ondernemersleven kon ik dus niet spreken.

Klein blijven of groot groeien?

Ik zei altijd dat ik ZZP’er zou blijven. Maar dat was niet meer vol te houden. Het ging eigenlijk best goed met de hoeveelheid werk. Administratieve zaken bleven te lang liggen. Zelfs het versturen van offertes en facturen stelde ik uit. Maar ja, waar ligt dat punt dat je door geld uit te geven meer geld kunt verdienen? Je moet eigenlijk al genoeg verdienen om dat geld weer uit te kunnen geven. Mijn hoeveelheid declarabele uren waren eigenlijk te weinig, voor in combinatie met het uurtarief. Maar ik dacht altijd dat ik maar gewoon efficiënter moest gaan werken. Daar ben ik inmiddels gedeeltelijk op teruggekomen. De indeling van de dagen heb je nu eenmaal niet volledig zelf in de hand. Ik kon minder declarabele uren draaien dan ik wilde. Er kwam wel steeds meer werk bij. Op een gegeven moment moest ik ook de keuze maken of ik er een jurist bij wilde en op welke manier dan. Samenwerkingen en werknemers zijn een groot financieel risico.

Minder gratis advies

Eerlijk is eerlijk. Ik vond het ook fijn als ik even een paar minuten met iemand kon overleggen zonder daar meteen voor te hoeven betalen. We moeten elkaar zo af en toe gewoon eens helpen. Zeker in het begin was het ook logisch dat ik dat deed. Daarmee kon ik aantonen wat ik weet en wat ik kan. Laagdrempeligheid vond en vind ik ook belangrijk. Maar nu ben ik zo makkelijk bereikbaar gebleven dat wildvreemden soms gratis advies vragen of zelfs eisen, wat mij meer dan slechts een paar minuten tijd kost. Overal moest ik gratis of voor zeer weinig geld komen spreken. Daar was altijd wel een reden voor. Ik heb de keuze moeten maken niet altijd meer ja te zeggen. Ik moet zeker weten dat ik het eruit haal. Het duurde even, maar ik heb inmiddels geleerd om sneller te zeggen dat ik niet (meer) gratis kan helpen, maar dat een (betaald) adviesgesprek natuurlijk tot de mogelijkheden behoort. Het ergste is nog wanneer je iemand wel van advies hebt voorzien en er nog niet eens een dankjewel vanaf kan.

Ondernemen is een rollercoaster

Het ondernemen gaat zo met ups en downs. Saai is het nooit. Spannend wel. Doen of niet doen? Komt er wel genoeg werk binnen. Soms komt er even te veel werk binnen. Hoe zorg ik voor tijd om nieuwe ideeën uit te werken? Een uur eerder opstaan of een uurtje langer door, doe ik vaak al om te kunnen bloggen, vaknieuws bij te houden en te kijken wat er op social media gebeurt. Ondernemerschap is een rollercoaster en dat is precies waarom ik er zo van houd.

Kommaarop. Wat vind jij van het ondernemerschap? Hoe saai is jouw ondernemersleven? Lees de verhalen van andere ondernemers, die hier ook vandaag over schreven.