Accepteer jij wel eens algemene voorwaarden zonder ze te lezen?

Oké, oké, ik beken… De voorwaarden van iTunes heb ik nooit helemaal gelezen. De eerste paar artikelen waren zo onnodig langdradig dat ik de moed opgaf. De voorwaarden van mijn telefoonprovider en andere dienstverleners daarentegen, die heb ik wel gelezen. Wat nou als er in die voorwaarden zou staan dat ik een nier af moet staan of een onplaatspare hond moet adopteren?

Gratis iPad! Hier tekenen alstublieft

Een gratis iPad? Geen punt, tekenen bij het kruisje alstublieft.

Ehhhhh, maar dan is die iPad toch al niet meer gratis?

Als je er iets voor terug moet doen, dan is het inderdaad niet echt gratis meer. We zijn gewend om onze gegevens en privacy op te geven in ruil voor een product of dienst. Als wij een hoop (gerichte) advertenties accepteren, kunnen we verder Facebook gebruiken en blogs lezen zonder daar cash aan uit te geven. Maar een nier afstaan of een kind adopteren gaat nogal wat verder.

In Nederland kan dat gelukkig ook niet. We hebben regels over algemene voorwaarden. In de wet zijn de zogenaamde grijze en zwarte lijst opgenomen, waar in staat wat er niet in de voorwaarden mag staan.
Bovendien zou je in Nederland niet mogen adverteren met ‘gratis’ als je er vervolgens een nier voor af moet staan. Een kind of hond adopteren via de algemene voorwaarden is echt ondenkbaar in Nederland. Maar het filmpje zet je wel aan het denken.

Terms & Conditions May Apply