Hoe heurt het eigenlijk vol. 1: schoenen

Schoenen etiquette voor juristen

‘Schoenen maken de jurist’. Je kunt je hele outfit verpesten met een verkeerde schoenkeuze. Dan kom je dus ‘eh’ onverzorgd over, en dat is niet representatief. Het gaat in ons vak om inhoud. Het gaat erom dat we de branche die we adviseren begrijpen. We moeten ons verdiepen in technologie en we moeten leiders zijn op het gebied van innovatie. Met kennis van alleen het recht kom je er niet. Ik stel voor dat we dat in de juiste schoenen doen. Want de perfecte schoen maakt het leven, en werk, nu eenmaal leuker.

Pumps, flats, wedges, enkellaarsjes?

Of je nu jurist, advocaat of rechter bent. Je wilt er mooi en verzorgd uitzien.
Je maakt vaak lange uren en dan zijn comfortabele schoenen belangrijk. Helaas gaat bij sommige winkels het woord ‘comfortabel’ gepaard met stoffig en oudbollig. Ik hoor vrouwen in ons vak vaak praten over het feit dat ze moeilijk de juiste schoen kunnen vinden. Om te beginnen is er veel keus in zowel het type schoen als in waar je de schoen koopt. Pumps complimenteren het vrouwelijk silhouet. Wedges doen dat ook maar omdat de ‘verhoging’ onder de gehele schoen zit geven wedges meer stabiliteit. Enkellaarzen geven meer steun en staan heel stijlvol onder een jurk op knielengte of als je lange benen hebt onder een ‘skinny’ pantalon. Flats kun je in veel varianten kopen en draag je makkelijk overal onder.

De basis

De kunst is om een basis set samen te stellen. Kies voor goede kwaliteit. Het liefst leer inclusief leren binnenzool. Dit zorgt ervoor dat de schoen zich naar je voet vormt en dat je minder snel zweetvoeten krijgt. Pas op met lakleer. Lakleer geeft vaak niet mee waardoor je schoen kan gaan knellen. Koop zwarte pumps, nude kleurige pumps, flats en enkellaarzen in een kleur naar keuze. Voor de zomer is het handig om een schoen met open neus aan te schaffen. Let wel op dat je teennagels netjes verzorgd en gelakt zijn wanneer je de schoen met open neus draagt. Wanneer je deze basis set aanschaft kun je een combinatie maken met iedere outfit en zie je er altijd zakelijk representatief uit.

Schoenen maken de jurist

Mijn ervaring

Ik heb al sinds ik als klein meisje de Saint Laurent jasjes van mijn moeder bewonderde een liefde voor mode. Dat is misschien wel de reden dat ik heb gekozen voor intellectuele eigendom in mijn master. Schoenen vind ik een belangrijk onderdeel van een outfit. Misschien wel het belangrijkste onderdeel. De juiste schoen laat je er stijlvol en zakelijk uitzien. Lopen op hakken geeft je een vrouwelijk gevoel, je kunt je ermee onderscheiden. Ik kies daarom regelmatig voor kwalitatief goede schoenen. Van leer en het liefst licht in gewicht zodat ik er mooi uit kan zien en tegelijkertijd een comfortabel gevoel heb. Maar soms, heel soms zwicht ik toch voor die leuke nepleren schoenen van de highstreet ketens.

Vlak na mijn afstuderen werd ik uitgenodigd bij een trés chic kantoor om eens op gesprek te komen. Mijn moeder adviseerde me om te kiezen voor mijn nieuwe, nette maar goedkope pumps. Trek geen chique pumps aan zei ze. ‘Dan denken ze straks dat je alleen maar om mode geeft en nemen ze je misschien niet serieus’. Zo gezegd, zo gedaan. Een uur later liep ik de trein uit en hoorde ik een onheilspellende ‘krak’. Ja beste lezers, jullie raden het al: mijn hak brak af. Daar stond ik dan. In mijn linkerhand mijn schoen en in mijn rechterhand mijn hak. Op dat moment heb ik mezelf plechtig beloofd dat ik nooit meer slecht in elkaar gezette schoenen zou kopen. Als student kon dat misschien nog, maar als professional rekenen mensen op je, en dan moet jij op je schoenen kunnen rekenen.

Mijn advies

Kies een hakhoogte waar je comfortabel op loopt. Je maakt geen goede indruk op je cliënten als je nauwelijks vooruit komt op je prachtige, maar veel te hoge hakken. De meeste vrouwen kunnen goed uit de voeten met 8 tot 10 cm. Dit is niet te hoog maar laat je er toch vrouwelijk uitzien. Vind je het moeilijk om op hakken te lopen? Probeer dan eens een brede hak of blokhak. Dit type hak vind je momenteel bijna overal. Het voordeel is dat een bredere hak je meer stabiliteit biedt. Tip: neem altijd flats of sneakers mee in je tas voor het geval dat je onverwachts ver moet lopen. Je kunt ze vlak voor de plek waar je een afspraak hebt verwisselen voor je pumps.

The list

Maar waar moet ik dan heen, wordt vaak gevraagd. Hieronder vind je een lijst van winkels met goede en mooie schoenen:

De Bijenkorf
Bally
Zara (hier verkopen ze steeds vaker mooi leer)
Paul Warmer
Shoebaloo
Jimmy Choo
Tod’s
Acne
Mayke in Oisterwijk
Dungelman
Klijssens
Vergeet de vintage winkels in de 9 straatjes in Amsterdam niet. Bij PS Depot de Luxe in de Oude Spiegelstraat in Amsterdam vind je vaak juweeltjes. Nauwelijks gedragen en voor een goede prijs.

Ik ben benieuwd naar jullie reacties op onze ‘Hoe heurt het eigenlijk’ serie.
Moeten we deze vervolgen met wellicht: make-up, haar, kleding voor juristen?

Door Cathy Groen