Beetje knippen, beetje plakken en voilà een website!

Advocaten kopieren website

Claudia Janssens – Spaans Advocaten

Beetje knippen, beetje plakken en voilà een website!
Iedereen heeft zo zijn eigen guilty pleasures. De één is gek op foute liedjes en de ander kijkt een verschrikkelijke serie. Een guilty pleasure wordt volgens Wikipedia gedefinieerd als ‘something that one enjoys, despite feeling that it is not generally held in high regard’. Ik zal het maar toegeven: mijn guilty pleasure is het googlen van mezelf. Het komt misschien wat nieuwsgierig of zelfs ijdel over, maar ongeveer eens in de maand type ik mijn eigen naam in de welbekende zoekbalk in.

Normaal gesproken komen er elke keer dezelfde standaardresultaten omhoog: de website van mijn kantoor, dan mijn LinkedIn pagina, vervolgens een paar websites waar ik weleens blogs plaats en daarna verschijnen meestal de vermeldingen van een Belgische judoka die dezelfde naam draagt als ik. Zo niet enkele maanden geleden. Op de eerste pagina met Google resultaten verscheen advocatenkantoor X. Met daarop mijn naam, foto en omschrijving. Tot in de laatste letter gekopieerd van de website van mijn kantoor. De indeling van de website was net zo nauwkeurig gekopieerd, al waren de kantoornaam en het logo aangepast in die van advocatenkantoor X zelf. Even verder surfen leerde mij al snel dat ook alle blogs die ik voor kantoor geschreven had op de website van advocatenkantoor X stonden en dat ook mijn kantoorgenoten deze wonderbaarlijk onopgemerkte kantoorwissel hadden gemaakt.

Stomverbaasd ben ik natuurlijk eerst de partners gaan inlichten. Vervolgens hebben we aan de bel getrokken bij onze websitebouwer en beheerder. Al snel bleek dat de (websitebouwer van) advocatenkantoor X alle codes van onze website gekopieerd had. Advocatenkantoor X maakte daarmee niet alleen inbreuk op de auteursrechtelijke werken van mijn kantoor door de teksten te kopiëren, maar maakte ook inbreuk op het auteursrecht van de websitebouwer. Binnen een half uur nadat er zowel namens mijn kantoor als namens de websitebouwer faxen naar advocatenkantoor X waren gestuurd, was de website offline. Het advocatenkantoor X wees met de beschuldigende vinger naar haar eigen websitebouwer. Ondertussen wezen de spreekwoordelijke drie andere vingers natuurlijk naar advocatenkantoor X zelf. Toch hebben we het er verder maar bij laten zitten om onze tijd en energie met name in onze cliënten te kunnen steken. En natuurlijk google ik mezelf nog met enige regelmaat, maar veel spannender dat dit verhaal is het niet meer geworden.

Wat schetste de verbazing: een paar dagen later werd er namens X een grote doos gebak bezorgd op kantoor.

Met dank aan Claudia Janssens, advocaat bij Spaans Advocaten, voor deze gastcolumn