Vogue Fashion’s Night Out: Mogen streetstyle fotografen zomaar fotograferen en publiceren?

Vogue Fashion's Night Out en het Portretrecht

door Cathy

De vierde editie van Vogue Fashion’s Night Out werd wederom drukbezocht door ’s lands meest fotowaardige fashionistas. Half struikelend over wat losliggende bedrading realiseerde ik me dat ook ‘s lands streetstyle fotografen in grote getalen waren afgereisd naar de duurste straat van Nederland. Ze waren aanwezig in alle soorten en smaken. Fotografen van kranten, tijdschriften en fotografen met een eigen streetstyle blog. Hoewel menig bezoeker haar beste blik richting camera wierp, dacht ik, mogen deze fotografen zomaar van iedereen foto’s maken om ze daarna te publiceren? Kunnen fashionistas (of de niet zo fashionistas) die een outfit van vorig seizoen dragen voorkomen dat hun foto’s worden gepubliceerd?

Vogue Fashion's Night Out

Portretrecht tijdens Vogue Fashion’s Night Out

In Nederland mag je bijna overal foto’s maken zolang zichtbaar is dat je foto’s maakt doordat bijvoorbeeld je camera zichtbaar is. Het mag dus niet stiekem. Laten we ervan uitgaan dat fotograferen op Vogue Fashion’s Night Out zonder toestemming is toegestaan. Gezien het formaat van de gemiddelde cameralens zal stiekem foto’s maken er namelijk niet in zitten voor een streetstyle fotograaf.

De geportretteerde heeft portretrecht maar bij het portretrecht moet wel bepaald worden of de foto gepubliceerd en dus openbaar gemaakt mag worden. De geportretteerde moet een redelijk belang hebben dat zich tegen openbaarmaking verzet. Dat de geportretteerde het wellicht gênant vindt dat ze niet zo leuk op de foto staat is in ieder geval niet genoeg om een redelijk belang aan te nemen. Is het belang van een fashionista om niet te worden vastgelegd en gepubliceerd in ‘last seasons Louboutins’ en ‘dat ByDanie shirt van 2 jaar geleden’ dan wel een redelijk belang? Helaas, ik moet jullie teleurstellen, ook dat kan niet gelden als een redelijk belang. Er moet een belangenafweging plaatsvinden tussen het portretrecht en de vrijheid van meningsuiting. Mocht de fashionista verwachten dat zij privacy zou hebben bij een mode event? Bij Vogue Fashion’s Night Out, zo ongeveer HET mode event van het jaar, mag je verwachten dat streetstyle fotografen aanwezig zijn. Je kunt je dus niet beroepen op jouw belang om je privacy te bewaren.

Bij onschuldige modefoto’s is er weinig aan de hand en zal het belang van geportretteerde niet snel prevaleren boven de vrijheid van meningsuiting van de fotograaf. Deze foto’s mogen dus zonder toestemming gemaakt en gepubliceerd worden.

Ik zat er niet op te wachten om gefotografeerd te worden

Ik moet eerlijk bekennen dat ik er niet op zat te wachten om gefotografeerd te worden. Het was het einde van mijn eerste werkweek als jurist en de nodige indrukken verder zag ik er op zijn zachtst gezegd niet uit om door een ringetje te halen. Daarnaast waande mijn modevriendin en ik ons tijdens ons jaarlijkse mode-uitje in het mode walhalla van Nederland. Want waar anders krijg je de kans om je te vergapen aan al die Chanel tassen, Cartier sieraden en andere kunstwerken? Logisch dat we daarbij niet wilden nadenken over een pose zodat we niet onflatteus op de gevoelige plaat zouden worden vastgelegd. Eerlijk is eerlijk. Ik moet toegeven dat toen ik plotseling naast Olcay stond, ik stiekem hoopte dat er een kiekje van ‘ons’ gemaakt zou worden. Gewoon, omdat het leuk is. En, omdat ik niet aan haar durfde te vragen of ik alsjeblieft met haar op de foto mocht.

Mijn advies aan bloggers: ga voorbereid naar een event!

Wees voorbereid en draag die nieuwste Louboutins, Choo’s of oké vooruit, Zara pumps wanneer je een mode event bezoekt. Maak gebruik van de mogelijkheid en creëer, vooral als je een (beginnend) blogger bent, een persmoment voor jezelf. Want, er is ‘no such thing as bad press’ toch?

* Streetstyle fotograaf: een fotograaf die met een mode insteek foto’s maakt van mensen/modemensen.