Mag je mannen zwart maken die seksistische opmerkingen maken?

Feminisme LinkedIn

Vrouwen wapenen zich steeds meer tegen seksistische opmerkingen, gefluit op straat, een kneep in een bil en flirtende knipogen. Zo willen ‘wij’ niet behandeld worden, dus daar doen ‘we’ wat tegen. Mondig zijn is goed, maar we kunnen ook te ver gaan. Bijvoorbeeld wanneer we een algemeen punt willen maken, maar de persoon die de opmerking maakte toch met naam en toenaam noemen. Zelfs aan feminisme en mondigheid zitten grenzen.

Tired of Sexism

Ik heb het over een Britse naamgenote, advocate zelfs, die een foto plaatste van een reactie die ze had geschreven op een opmerking dat haar foto mooi was. Dat vond allemaal op LinkedIn plaats. Op de foto waren naam en foto van de man te zien. Ze deelde dit vervolgens op Twitter. Ze kreeg veel steunbetuigingen, maar de man op deze manier aan de schandpaal nagelen gaat ook wel wat ver.

Ze had zelf een connectie-verzoek gedaan met de man, ook advocaat. Ze kenden elkaar nog niet.
Hij reageert daar vervolgens op dat hij graag de connectie maakt. Vervolgens zegt hij dat het vast een politiek incorrecte opmerking is, maar dat haar foto ‘stunning’ is. De beste foto op LinkedIn die hij ooit gezien heeft. En hij sluit af met te zeggen dat hij geïnteresseerd is in kunde van anderen en in een mogelijke samenwerking.

Ze zegt vaker dergelijke opmerkingen te krijgen via LinkedIn. Of dat is nadat ze een vriendschapsverzoek heeft gedaan of niet, wordt niet duidelijk. “Nu zag ik dat het een senior legal professional was van een advocatenkantoor met een goede reputatie.” Tja, ze had zelf een connectieverzoek gedaan. Zijn bericht was onder meer een antwoord op haar connectie-verzoek.

Goed. Niet de meest handige tekst, ongeacht hoe hij die tekst bedoeld heeft. Hij heeft er overigens al zijn excuses voor aangeboden.

Klacht en Aangifte

Ondanks alles lijkt Charlotte over de man een klacht in te gaan dienen bij de Solicitors Regulation Authority en hem aan te gaan geven bij de politie.

Wilde ze hem zwart maken of een algemeen statement maken?

Als ik de tweet lees, wil ze vooral weten wie er nog meer te maken heeft gehad met dit soort opmerkingen. Het lijkt niet meteen alsof ze hem voor het blok wil zetten of belachelijk wil maken. Het lijkt de gedraging te zijn die ze aan de kaak wil stellen. Als dat zo is, had de naam van de maner niet bij hoeven staan. Ze had in elk geval de foto van de man achterwege kunnen laten door de foto net iets anders te maken. Even de foto door een programma als Canva of Picmonkey en de naam zou zo zijn weggeblurd. Met de tekst die overblijft had ze prima het probleem aan de kaak kunnen stellen, zonder deze specifieke persoon zwart te hoeven maken.

Vrijheid van Meningsuiting vs. Eer en goede naam

Hier komt ie weer hoor: de belangenafweging. Natuurlijk mag zij zeggen wat zij van het bericht vond. Maar de man heeft ook recht op bescherming van zijn eer en goede naam. In dit geval was, zeker gezien haar doel van de tweet, het onnodig om hem op deze manier in haar tweet op te nemen. De tekst alleen zou al voldoende duidelijk hebben kunnen maken. Dat zou voldoende zijn geweest voor de discussie. Wat mij betreft heeft ze dus overdreven gehandeld. Niet door de tweet te plaatsen, maar door hem met foto én naam in die tweet te noemen, terwijl ze dergelijke opmerkingen in het algemeen ter discussie wilde stellen.

Mogen we wel klagen over dergelijke opmerkingen?

Steeds meer vrouwen brengen dergelijke opmerkingen ter sprake en willen de barricade op om de kontknijpende en overigens iets te vrijpostige mannen een halt toe te roepen. Niet iedere vrouw wil nagefloten worden of van een man te horen krijgen dat ze er goed uit ziet. Mannen moeten de nuance begrijpen wanneer dat wel en niet kan en hoe ver dat dan mag gaan bij welke vrouw. Ja, wij vrouwen komen met individuele gebruiksaanwijzingen.
Wat opvalt is trouwens dat ze van veel vrouwen bijval kreeg en veel mannen haar op twitter hebben uitgescholden. Ze was het doelwit van de dag. De volgende dag stond ze op meerdere voorpagina’s van de altijd genuanceerde Engelse kranten, waar ze vervolgens een ‘Feminazi’ werd genoemd.

Benieuwd naar jouw mening!

Wat vind jij? Had ze het anders aan moeten of kunnen pakken?

Lees meer bij Mashable / BBC / BBC Radio / Medium