Waarom vrouwelijke professionals make-up moeten dragen

Vrouwelijke professionals doen er verstandig aan wel make up te dragen

Zo. Ja, het staat er echt, ja. Hoppa, we gooien er even een on-Nederlands blogje in vandaag. Ben je van de ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ en vind je vooral dat alles lekker normaal en ‘echt’ moet zijn, klik dan vooral even weg. Gaan wij het in de tussentijd even lekker on-feministisch (denk ik, wat is het tegenwoordig nog?) hebben over slimme tips voor vrouwelijke ondernemers en professionals. Succes creëer je namelijk zelf!

Ik help je even uit een droom

Zo, dat is er alvast uit. ‘We’ willen als vrouwen geen lustobjecten zijn. Prima. Zeer redelijke wens. Zeer goede reden om er niet hoerig bij te gaan lopen ook. Maar een zeer slechte reden om te zeggen dat iedereen jou maar moet nemen zoals je bent en dat je daarmee wel je droomopdrachten binnen moet kunnen halen. Zo werkt de wereld namelijk niet. We hebben te maken met emoties en eerste indrukken. Like it or not, uiterlijk speelt daarbij een rol. Vandaar deze knuppel in het hoenderhok.

Wij zijn helemaal niet zo normaal…

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg? Maar wat is dan gewoon? Dat is een kwestie van perceptie, van cultuur. Wat we aan zakelijke kleding normaal vinden, verschilt in Nederland overigens ook per branche en per bedrijf. Bij veel zakelijke bedrijven, waarmee ik doel op banken, accountantskantoren, advocatenkantoren en dat soort zaken, is het heel gebruikelijk dat mannen in pak lopen. Ook vrouwen gaan netjes gekleed in een broekpak, mantelpak of een zakelijk jurkje. In bepaalde sectoren zal een bepaalde kledingstijl van je verwacht worden. Ook door (potentiële) klanten. De stijl van de onderneming kan er vervolgens voor zorgen dat er van de standaard in de sector wordt afgeweken. Zo loop ik meestal niet in pak rond, vind een spijkerbroek ook prima zitten. Maar je zult mij op kantoor nooit met gympen en/of een hoodie aantreffen.

Onderstaande filmpjes van de Shallow Man laten pijnlijk duidelijk zien hoe wij in Nederland er soms eigenlijk wat slonzig bij lopen en dat vervolgens heel normaal vinden én vinden dat anderen dat van ons moeten accepteren. Het gaat tenslotte allemaal om het innerlijk.

Met normaal doen heeft nog nooit iemand carrière gemaakt

Je kunt natuurlijk je principes belangrijker vinden dan je carrière. Prima. Hebben we vrede mee. Laten we jou lekker principieel zijn.
Wij, professionele vrouwen, carrière vrouwen, zakenvrouwen, vrouwelijke ondernemers, pakken het even anders aan, goed? Als je verder wil komen, moet je opvallen. Ballen hebben. Dat wil niet zeggen dat je altijd maar ‘hoog zakelijk’ gekleed moet gaan. Maar ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’, gaat er niet voor zorgen dat jouw manager jou opslag gaat geven of dat jij die baan krijgt. Naast karakter en gedrag, speelt uiterlijk gewoon mee.

Wat dacht je trouwens… dat mannen altijd zo graag in pak rondlopen? Zichzelf half verstikkend met een stropdas om? Lange broeken, lange mouwen, ook als het warm is? Hebben zij ook niet altijd zin in. Zelfs niet als ze hun pakken fantastisch mooi vinden. Ze dragen het omdat het hoort en omdat ze weten dat het goed is om er zo representatief mogelijk uit te zien wanneer ze klanten binnen moeten halen…
Dus hop, niet miepen en even die lipstick bijwerken.

Slechte kleding en make-up leiden af

We moeten er goed verzorgd uit zien. Niet alleen voor de eerste indruk, maar ook omdat mensen je op die manier kunnen herinneren en aan je kunnen refereren. Uiterlijk kan een onderdeel zijn van je personal brand. Of je dat nu wil of niet.
Aanleiding voor deze blogpost is onder meer een uitzending van Kijken in de Ziel: Rechters. Elianne van Rens draagt daar een oogschaduw met een ‘harde lijn’. Ofwel: ze had moeten blenden. (Jaja, geleerd van beautybloggers. Nooit lezen hoor, beautyblogs. Ze verpesten je voor eeuwig, geloof mij maar. Dat mij dit opviel is ook aan hen te wijten, dat begrijp je. Kan natuurlijk nooit mijn eigen schuld zijn). Ik ben niet zo goed in namen. Dus Elianne is nu die rechter met ongeblende oogschaduw, dan hebben we nog die blonde met dat oranje pakje, we hebben de Rijdende Rechter, die rechter waar ik op twitter wel eens contact mee heb, die jonge rechter met die blauw Gant trui en jaren ’90 kapsel, nou ja, ga zo maar door. Als bij mijn vriend de boord van zijn overhemd wat over het revers van zijn jasje zit, hoef ik ook alleen maar ‘Stijn Franken’ te zeggen en hij weet precies wat er aan de hand is. Komt ook door Kijken in de Ziel. Maar dan de versie over strafpleiters. In de bibliotheek hadden we vroeger ook ‘die mevrouw met snor’. Zelf red ik het al een behoorlijk aantal jaar met ‘die dikke’. Moet alleen die obesitas trend niet te lang door blijven zetten.

Je kunt niet overal wat aan doen, maar doe wat je kunt

Ik verbaas me er altijd over dat de productie nooit wat aan dat boordje van Stijn Franken heeft gedaan. Toch zonde dat hij daar om bekend staat.
Bram Moszkowicz en Hiddema hebben het wat dat betreft beter geregeld met hun personal brand. Behalve dat ze opvallen door hun manier van doen en praten, kun je Hiddema uit duizenden herkennen op het station van Den Haag Centraal. Door kleding en kapsel. Het is onderdeel van zijn personal brand.

Niet iedereen heeft geld voor een maatpak. Dus met kleding (en schoeisel), kan het soms wat schipperen zijn. Mannen kunnen altijd zorgen voor een goed kapsel. Vrouwen kunnen met een goed kapsel en slim omgaan met make-up ook een hoop compenseren en camoufleren. Je kunt er de aandacht mee verleggen.

Make-up kan er voor zorgen dat je zekerder overkomt

Je hoeft je gezicht echt niet dicht te plamuren. Je hoeft niet vol de make-up in, maar je kunt er wel slim gebruik van maken. Wist je bijvoorbeeld dat voor TV veel gezichten even worden afgepoederd om te voorkomen dat hoofden te veel glimmen? Ik zou mijn gezicht ook helemaal kunnen shapen. Niet met sterkste punt, dus ik doe het nooit, maar het zou wel kunnen.

Ben je zenuwachtig? Voor een sollicitatiegesprek of een presentatie? Wist je dat je dan wat wit kunt wegtrekken? De kleur van je huid is verraderlijk. Je mag één keer raden welke tip ik nu ga geven… Ik wacht wel even… Exact. Met slim gebruik van make-up kun je een hoop verbergen. Als je het aandurft, helpt een goed dekkende foundation natuurlijk het beste. Daarmee maak je als het ware een nieuwe huid. Je verbergt de oorspronkelijke kleur en dus ook eventuele roodheden. Beetje blush (of rouge, zoals onze moeders dat nog zouden noemen) er weer op om toch wat kleur op je gezicht te hebben. Lekker bronzertje erbij, oog make-up die bij je past en wellicht nog een kleurtje op je lippen en je ziet er zo zelfverzekerd uit als jij jezelf hebt opgemaakt. Zenuwen zijn dan niet meer aan de kleur van je huid te zien. Geen papiertje vasthouden, want dan zien we alsnog trillende handen. Hop, gaan met die banaan en neem groots het applaus in ontvangst. Ze vonden je presentatie zó goed!

Make-up maakt het verschil

Je moet het natuurlijk helemaal aanpakken zoals je zelf wil. Zoveel en zo weinig gebruiken als je wil. Juist voor de opvallende rode lipstick gaan of alleen ‘de betere versie van jezelf’ laten zien, door je wallen weg te werken en je ogen extra te laten stralen met een likje mascara. Doe wat bij je past. Maar kijk eens naar goede make-up artists. Hoe zij het beste van iemands gezicht naar boven kunnen halen. Nep? Who cares? Als het jou helpt om die baan of die opdracht wel te krijgen….

Ook bovenstaand filmpje bracht mij op het idee om deze blogpost te schrijven. Gevonden via 42bis. Handig man, dat embedden :)