Waarom elke blog een sneeze page moet hebben

maak een sneeze page voor je blog

Een watte? Een sneeze page. Een niespagina, als je het zou vertalen. Waarom het zo heet mag Joost weten. Wat het is kan ik je wel vertellen. Een sneeze page is een alternatief voor een archiefpagina of categoriepagina. Het biedt overzicht aan je lezers, zodat ze ook je oudere posts gaan lezen.

Hergebruik oude, waardevolle blogposts

Het is zonde om je oude, maar zeer waardevolle blogposts maar weg te laten kwijnen in een hoekje op je website. Bij elke nieuwe blogpost die je schrijft, zakt het weer naar beneden. Hoe verder het in de krochten van jouw website staat, hoe lastiger die blogpost terug te vinden is. Die goede blogposts moet je onder de aandacht brengen!
Daar is nou zo’n sneeze page voor.

Wat is een sneeze page?

Een sneeze page is meestal een verzameling blogposts. Meestal met wat duiding erbij. Een inleiding in elk geval en wat tekst om de blogs aan elkaar te praten soms. Maar de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat je het in mag richten zoals je zelf wil. Het enige dat alle sneeze pages met elkaar gemeenschappelijk hebben, is dat ze links bevatten naar blogposts die op diezelfde website staan.

Een sneeze page is een gids voor je lezers

Wat moet er op een sneeze page staan?

Wat er op een sneeze page moet staan, mag je helemaal zelf weten. Zie het als gids voor je lezers. Het kan zijn dat je ze simpelweg wil wijzen op je beste blogs. Maar misschien heb je een paar heel goede basisartikelen geschreven waar je lezers op wil wijzen. Of je hebt eens een mooie serie blogs geschreven die geen eigen categorie hebben, maar die je wel graag uit wil lichten.

Voorbeeld: Lisanneleeft.nl over Lyme

Een goed voorbeeld van een sneeze page is de pagina die Lisanne heeft gemaakt over de ziekte van Lyme. Ze legt er veel uit over de ziekte, verwijst naar haar belangrijkste blogposts en blogs en ze vermeldt de categorie voor iedereen die haar wil volgen. Slim! Het is een zeer informatieve pagina over Lyme. Iemand die haar blog voor het eerst bezoekt en een recente blogpost misschien niet goed begrijpt, kan bijlezen op deze pagina. Én het zorgt ervoor dat Lisanne niet elke keer dezelfde vragen hoeft te beantwoorden. Ze kan simpelweg naar deze pagina verwijzen.
Lisanneleeft.nl over de ziekte van Lyme

Voorbeeld: Elja’s tips & tricks

Elja heeft twee pagina’s over haar boeken, die je wellicht ook sneeze pages zou kunnen noemen. Ze heeft echter een échte sneeze page. Een heel grote en lange, genaamd ‘Tips & Tricks’. Toegegeven: het is een wat vage, algemene naam en dat vind ik jammer. Je weet daardoor niet meteen wat je kunt verwachten. Maar handig is het wel. Elja blogt namelijk (bijna) elke dag. Dat zijn nogal wat blogposts. Vind daar maar eens in terug wat je zoekt. Haar blog is namelijk ook nog eens een mix van marketing en persoonlijke updates. Op de sneeze page heeft ze al haar marketingtips verzamelt. Haar blogs over bloggen, instagram, marketing en business development staan er keurig onder eigen kopjes ingedeeld. Overzichtelijk! Ook voor haarzelf handig, want uiteindelijk heeft ze ook nog wat te verkopen. Hier kunnen toekomstige opdrachtgevers zien dat ze niet alleen leuk over persoonlijke zaken kan bloggen, maar dat ze ook echt wel wat kennis en ervaring in huis heeft.
Elja’s Tips & Tricks

Het voordeel van sneeze pages boven categorieën

Kun je niet net zo goed de categoriepagina’s beter uitlichten op je blog? Of de tags beter als pagina’s inrichten? Waarom zou je al die moeite doen voor een handmatige sneeze page?

Simpel: de lijst is korter én je bepaalt zelf wat voor jouw lezers interessant is.

Hoe meer je schrijft, hoe langer de lijst blogposts in een bepaalde categorie wordt. Dat is veel te veel voor lezers om door te spitten. Zoekfuncties werken meestal ook niet optimaal. Jouw beste of meest handige blogposts worden daardoor misschien niet eens goed gevonden en gelezen. Door een sneeze page te maken, ben je een gids voor je lezers. Het kan werken als een FAQ, je geeft de belangrijkste artikelen meer aandacht en je kunt mensen leiden naar de blogposts waarvan jij graag wil dat ze die lezen.

Maak ook eens sneeze posts

Een pagina is een statische pagina. Een zonder datum. Deze staat niet tussen je blogposts. Maar dat wil niet zeggen dat je geen sneeze posts zou kunnen maken. In tegendeel zelfs! Een sneeze post heeft een iets andere functie dan een sneeze page. Een sneeze page is onafhankelijk van de tijd en zul je regelmatig aan (moeten) passen. Een sneeze post gebruik je juist om de beste of belangrijkste posts van een bepaalde periode uit te lichten. Zo maak ik bijvoorbeeld elk jaar een blogpost met de best gelezen blogs van dat jaar. Soms zelfs twee: een met de blogs die in dat jaar überhaupt het beste zijn gelezen, ook als de blogposts in andere jaren zijn geschreven en een met blogposts die in dat jaar zijn geschreven en ook in dat jaar het beste werden gelezen.
De 10 meest gelezen artikelen in 2014
De 5 blogs die je in 2014 niet had mogen missen

Als je in een maand veel blogs schrijft, kun je dit ook per maand doen. Of bijvoorbeeld de blogs bij elkaar zetten waar de meeste discussie over is ontstaan. Wat denk je van het herhalen van de blogposts die in dezelfde maand een jaar of paar jaar geleden het juist goed deden? Sneeze posts zijn een prachtige manier om oude content (tijdelijk) nieuw leven in te blazen. Het is handige vulling en snel geschreven, je geeft je oude blogposts er meer waarde mee, zonder dat je het net zoveel waarde geeft als op een sneeze page.