Ouderwetse advocaat is bang voor internet

Ouderwetse advocaat is tegen digitalisering

Dit blogartikel had ik eigenlijk heel flauw willen openen. Clichématig bijna. Iets over kalende mannen in geruite overhemden met een oude softtop BMW Z3 of gefrustreerd dat hij nog steeds in een Volvo V40 station rijdt in plaats van een Tesla. Maar ik doe het niet, ik houd me in. Ik ben tenslotte een jonge vrouw met een laptop, website, smartphone en twitter en niet een oude zeiksnor die de digitalisering niet helemaal meer kan bijbenen.

N.B. de persoon op de foto is niet de advocaat in kwestie

Bedoelde hij nou digitalisering of internet?

Deze kalende meneer die in het weekend zijn jasje verruilt voor de wollen trui die zijn vrouw in oktober bij de drie dwaze dagen van de Bijenkorf kocht, wil de digitalisering het liefst terugdraaien. Dat komt omdat hij er nog een beetje aan moet wennen dat zelfs zijn secretaresse niet meer op een degelijke typemachine heeft leren typen, maar altijd al heeft gewerkt met computers. En toen was er opeens ook nog eens dat gekke internet. Tussen het moment dat iedereen een PC in huis had en ook iedere PC een internetaansluiting had, zat tenslotte krap een decennium. Terwijl deze meneer met zijn geruite overhemd met zijn ogen knipperde, zeg maar. Daarom weet hij nog niet zo goed dat internet en digitalisering niet hetzelfde zijn. Digitalisering kan tenslotte ook zonder internet, maar met floppy discs. Maar internet kan dus weer niet zonder digitalisering. Deze meneer klaagt echter vooral over het gebruik van internet.
Maar goed. Dat internet dus. Hartstikke gevaarlijk en compleet overbodig. Echt. Vraag maar aan James Orwell ofzo.

Kijk uit voor de bebaarde hipster!

Weet je waar je pas echt voor uit moet kijken? De bebaarde hipster. Dat is volgens mij trouwens een pleonasme. Zonder baard geen hipster, tenslotte. Maar echt hoor. Doodeng die types. Nou ja, als je die man moet geloven die zijn midlife crisis afreageert op een website (huh, hij was toch zo tegen die digitalisering?). Bebaarde hipsters hebben namelijk veel te innovatieve ideeën waardoor minder advocatenkantoren failliet hoeven te gaan. Maar goed, terecht zegt de man die bang is voor bebaarde hipsters, dat advocaten kuddedieren zijn. En de kudde is conservatief. Een deel van de kudde gaat zelfs failliet. Deze man is echter bang dat de kudde zal veranderen en verafschuwt de kopgroep of de paar dieren die uitgebroken zijn. Hij doet zijn best te benadrukken wat er zo goed is aan die kudde.

De dienst verkoopt zichzelf

Het mooiste is nog dat deze meneer die zo tegen vernieuwing is, vervalt in oude regels die niet meer gelden. Advocaten verkopen zichzelf, door de kwaliteit die zij leveren. Voor de honderden euro’s die zij vragen voor hun dienst, moet die dienst goed in elkaar zitten en op die kwaliteit komen klanten af, beweert hij. Terwijl dat nu juist precies het probleem is. Advocaten zijn te duur en vaak te langzaam. Als zij meer en beter gebruik zouden maken van de (digitale) mogelijkheden, zouden advocaten sneller en efficiënter kunnen werken, waardoor ze goedkoper worden. Het is dus wel degelijk van belang dat advocaten zich verdiepen in digitalisering. Een advocaat inschakelen is tenslotte een noodzakelijk kwaad en nou niet bepaald iets waar mensen of bedrijven graag hun geld aan uitgeven.

Het internet is eng en gevaarlijk

Al dat internet en cloud gebeuren is maar eng en gevaarlijk. Zouden we eens boeken over moeten lezen, zegt hij. Alles valt namelijk te hacken! We moeten de arme man misschien een aluminium hoedje cadeau doen. Nog een stap verder en hij schrijft een column vol met complottheorieën. Heeft hij dat hoedje maar alvast.
Maar zo eng als het internet is, zo eng is het papieren leven ook. Ik kan u ‘Het Proces’ van Kafka best aanraden meneer Van Daal. Ook zonder digitalisering kan er genoeg fout gaan. Bovendien heb ik hier en daar nog wel wat aan te merken op bepaalde (sub)systemen in ons rechtssysteem. Misschien moeten we eerst ‘onszelf’ oplossen voor we ‘de digitalisering’ de schuld gaan geven.

Het is geen hype op Twitter

Ach, meneer Van Daal. U had eens moeten weten. Als u een smartphone zou hebben en een twitteraccount, zou uw telefoon vanavond niet op zijn gehouden met rinkelen van alle tweets en mentions over uw stukje op de website Advocatie. Wist u trouwens al dat Advocatie een website is? Het is geen papieren tijdschrift. Of print uw secretaresse de nieuwste artikelen dagelijks voor u uit en heeft u geen idee wat het is, zo’n website?

Advocaten, blijf maar lekker conservatief

Ach, lieve advocatenvrienden van me, blijf maar lekker conservatief. Laat fijn uw secretaresse de faxen en e-mails voor u versturen, dat is goed voor de werkgelegenheid. Blijf maar honderden euro’s per uur vragen, zo min mogelijk digitaliseren en al helemaal niet aan marketing doen. Ga vervolgens stilletjes failliet, omdat uw cliënten en potentiële cliënten wel vooruit zijn gegaan en zij daarom kozen voor de innovatieve advocaat en slimme vooruitstrevende jurist, die efficiënter, sneller en eerlijker werken voor een lager tarief dan u ze wilde bieden.

Die mobiele telefoon, die hebben we toch helemaal niet nodig?

Bekijk ook dit filmpje is, over hoe je anti-creatief kunt zijn.

Photo Credit: bhermans via Compfight cc

Dit blogartikel was een reactie op de column op Advocatie van Georg van Daal