Reclamebureau registreert zonder toestemming Merk Roy Donders

Roy Donders wil dat het merk Roy Donders wordt overgedragen

Ik las de headline en dacht dat het over Donderzgoed zou gaan. Over dat mogelijke handelsnaamprobleem schreef ik al eerder. Ook toen checkte ik even het Benelux Merkenregister. De merken Rian Donders en Roy Donders had ik wel gezien. Maar nu blijkt dat ‘ons Royke’ niets van deze inschrijvingen wist. Nu wel. Dus is hij boos!

Eigen naam als Merk registreren

Kan een eigen naam, zoals een achternaam of combinatie voor- en achternaam wel als merk geregistreerd worden? Ja, dat kan. Denk maar aan Philips (electronica), Verkade (koekjes) of Rutte (jenever). Zo zijn er nog veel meer. Als de merknaam of het woordmerk uit een eigen naam bestaat, zoals een achternaam, kan de merkhouder natuurlijk niet verbieden dat iemand zijn eigen naam gebruikt.

Roy Donders blijft nu eenmaal Roy Donders heten. Het TV programma mag dus ook Roy Donders – Stylist van het Zuiden blijven heten. Roy zou alleen zijn eigen naam niet meer voor dezelfde waren of diensten in mogen zetten als waarvoor het merk is ingeschreven.

Handelsnaam vs. Merk

Maar we zijn nog niet klaar hoor. Zoals je in mijn blogpost over Donderzgoed kon lezen, heeft Roy Donders ook een aantal handelsnamen ingeschreven. De vraag is vooral vanaf wanneer dat zo is. Had ik op kunnen zoeken als ik bereid zou zijn geweest de KvK te betalen om mij even in de registers te laten kijken.

Een oude handelsnaam gaat namelijk voor een merk. Maar je hebt pas een handelsnaam als je een naam voor je bedrijf of onderneming gebruikt. De TV-serie werd uitgezonden vanaf oktober 2013. Voor die tijd stond Roy Donders bij zijn klanten natuurlijk al bekend onder zijn eigen naam. In die zin gebruikte hij zijn eigen naam als handelsnaam. Een nieuwer merk, zoals dat van het reclamebureau, kan dan niet meer voor een zelfde soort onderneming gebruikt worden.

Een merk mag geen inbreuk maken op een eerdere handelsnaam

Roy Donders zou in 2012 al te zien zijn geweest in de TV serie Gypsy Girls als stylist en kapper.
JanssenConcepts.nl B.V. schreef het woordmerk Roy Donders al in december 2013 in. Aan het einde van seizoen 1 van de realitysoap van Roy Donders. In mei 2014 schreven ze het nog een keer in voor een hoop andere klassen (productcategorieën). Rian Donders was zo slim om in oktober 2014 haar eigen merk in te schrijven. Wellicht dat ze toen al hadden ontdekt dat de naam Roy Donders al door een ander geregistreerd was en Rian ook wel begreep dat zij wat met haar groeiende bekendheid moest doen. De nieuwsberichten zeggen overigens niets over de merknaam Roy Donders Stylist van het Zuiden, die door zijn ‘ontdekster‘ is geregistreerd in december 2014. Of daarover wel overeenstemming is bereikt, is mij niet duidelijk.

De rechter beslist

Afgelopen vrijdag (17 april 2015) stonden het reclamebureau en Roy Donders kennelijk al bij de rechter om verhaal te halen. Dat wil zeggen dat er ofwel sprake is van een Kort Geding of dat de procedure al enige tijd loopt. Op een uitspraak van de rechter hoeven we in elk geval niet al te lang meer te wachten als het goed is. Wellicht dat we dan ook iets meer over de feiten te weten komen.

Lees hier ook over bij: Nu.nl / Omroep Brabant / AD.nl / RTL Nieuws