Marketing voor Advocaten: Meerkat en Periscope

Roos vroeg of dat wat zou zijn, Meerkat. Voor de advocatuur. Laat me niet lachen Roos. Weet je hoe lastig het is om mensen met dit conservatieve beroep überhaupt iets te laten delen? Laat staan zonder filter en zonder controlemogelijkheid. Oehhh, eng hoor, niet even kunnen checken ‘voor het de deur uit gaat’. Maar stiekem heeft ze natuurlijk gelijk. Live streaming kan fantastisch zijn voor juristen én voor rechtspraak. Als je een middel zoekt om het imago van juristen, advocaten, notarissen, rechtspraak, te veranderen, dan is dit het wel. Juist omdat het zo ongefilterd is.

Wat mag je streamen?

Je mag eigenlijk alles filmen en (live) streamen. Tenzij het niet mag. Hè bah, wat een flauw juristenantwoord. Maar het is wel zo.
Wat kan er in de weg zitten?

 • Huisregels van een gebouw. Als je volgens de regels binnen niet mag filmen/fotograferen houdt het helaas al snel op.
 • Heimelijk filmen. Ofwel: stiekem. Binnenshuis, zonder dat iemand de camera kan zien. Verborgen camera-achtige zaken.
 • Portretrecht. Van het portretrecht mag je meestal de foto of film wel maken, maar mag je het niet altijd openbaar maken. Dat is nu juist wat je met een livestream doet. Let er dus op dat je geen inbreuk maak op iemands privacy, omdat ze zich privé hadden mogen wanen op die plek, bijvoorbeeld.
 • Zo zijn er nog wel wat meer redenen te verzinnen wanneer er niet gefilmd én gelivestreamed mag worden. Maar meestal: geen probleem.

  Filmen in de rechtszaal

  Zittingen zijn openbaar. Als ze niet openbaar zijn, merk je dat snel genoeg. Maar foto’s of filmpjes maken in de rechtszaal mag meestal niet. Zo staat dat in de huisregels. Die zijn echter wel per rechtbank bepaald, dus dat zul je per rechtbank moeten bekijken. Media moeten zich bijvoorbeeld ook eerst melden, voor ze met een cameraploeg naar binnen mogen. Het mag dus (nog) niet, maar het zou natuurlijk wel kunnen zorgen voor een enorme meerwaarde!

  Zittingen filmen heeft een meerwaarde!

  Heb je dat wel eens? Dat je eigenlijk graag bij een zitting had willen zijn, maar dat het niet kon. Bijvoorbeeld vanwege de reistijd of omdat je niet de volledige zitting mee zou kunnen maken vanwege andere afspraken. Streamen met Meerkat of Periscopeco zorgt ervoor dat mensen die niet fysiek aanwezig kunnen zijn, toch het een en ander mee kunnen krijgen. Dat is zeer waardevol!

 • Studenten (en scholieren) kunnen meemaken hoe zo’n zitting er aan toe gaat (rechtenstudenten bezoeken meestal alleen een zitting van de politierechter)
 • Burgers kunnen zien hoe zo’n zitting eigenlijk werkt en zijn minder afhankelijk van gekleurde verhalen die via advocaten en media naar buiten komen.
 • Wie geïnteresseerd is in een bepaalde zitting of zaak, kan deze beter volgen. Twitter zorgt al te veel voor filtering en kleuring van het geheel.
 • Advocaten en juristen kunnen aan (potentiële) cliënten laten zien wat ze in huis hebben en cliënten kunnen het thuisfront dat niet mee kon, zo toch de zitting laten volgen.
 • Ga zo nog maar een tijdje door. Juist omdat het ongefilterd is, voelt het echt. Geen mooie studioverlichting en microfoons. Geen geknip als iets fout gaat. Het zorgt voor vertrouwen.

  Personal Branding voor Advocaten

  Advocaten, juristen en notarissen zouden het goed in kunnen zetten voor hun marketing en branding. Live video-bloggen, zeg maar. Waarom zou je niet eens een jurisprudentieoverleg live-streamen of misschien een stukje filmen van een cursus of lezing waar je bij aanwezig bent (als dat van de organisatie mag). En waarom film je niet dat de oude dossiers worden opgehaald door een speciale vernietigingsdienst? Heel anders dan ander social media gebruik voor advocaten is het denk ik niet. Behalve dat je geen uren meer besteed aan nabewerking, maar het meteen de ether in gooit.

  Voorwaarden van de diensten

  Hoe zit dat met de voorwaarden. Kunnen we het veilig gebruiken? Heel anders dan andere voorwaarden van social media of apps is het eigenlijk niet. Je bent overal zelf voor verantwoordelijk en aansprakelijk. Als jij je niet aan de regels houdt, mogen zij je content verwijderen. En ja: ze weten wie je bent, slaan informatie over je op en volgen wat je doet.
  Periscope Voorwaarden
  Meerkat Voorwaarden