5 redenen voor bloggers om niet op reacties te antwoorden

Bloggers antwoorden op reacties

Moet een blogger altijd antwoorden op reacties? Er zijn mensen die vinden dat het wel zou moeten. Zo zijn er ook mensen die vinden dat je prima via een comment aan kunt geven dat er bijvoorbeeld sprake is van een spellingsfout. Er zijn voldoende redenen waarom een blogger niet hoeft te antwoorden op reacties.

1. Eeuwige discussie

Sommige mensen willen graag de discussie met je aan. Aangeven waarom jij absoluut geen gelijk hebt en zij wel. Of mensen die maar vragen blijven stellen, omdat ze niet het gewenste antwoord hebben gehoord. Je kunt lang door blijven gaan, maar de discussie houdt pas op als een van beide ophoudt te reageren. Nadat je een of twee keer beleefd hebt geantwoord lijkt het mij prima dat de blogger geen antwoorden meer geeft op de reacties.

2. Negatieve reacties

Niet iedereen die een reactie achterlaat weet zich op een beleefde of vriendelijke manier te uiten. Soms zijn ze gewoonweg grof. Onnodig, vaak. Wat ze willen zeggen had ook op een andere toon gekund. Of ze zijn beledigend. Als je deze reacties niet verwijdert (omdat het nog meer gedoe op kan leveren), kan het prima zijn om die opmerking gewoon te negeren. Tsja, wat moet je er op zeggen? Dat het onbeleefd is? Dat het niet waar is? Zul je alleen maar weer een tegenwoord op krijgen. Laat het rusten. Negeer het en richt je op de positieve reacties.

3. Fouten herstellen

Er zijn mensen die je graag wijzen op je fouten. Tik- en spelfouten. Een link die het niet doet. Dat soort zaken.
Ergens natuurlijk heel fijn dat ze je er op wijzen, zodat je het kunt verbeteren. Maar moet dat zo in het openbaar? De reactievelden zijn daar eigenlijk niet voor, toch? Stuur een tweet of DM, een message op Facebook of zet het even in een mailtje. Dat zal de blogger heus waarderen. Maar ik begrijp best dat het voor een blogger niet leuk is om de reacties te lezen. En wat moet je dan zeggen: ‘dank dat je me wees op mijn fout? ik zal je eeuwig dankbaar zijn dat je me op mijn zwakheden hebt gewezen?’ Nah…

4. Te druk

Sommige bloggers krijgen zo ontzettend veel reacties dat het haast onmogelijk is om op al die reacties een antwoord te geven. Dat moeten reageerders maar begrijpen, denk ik. Als het nou echt een inhoudelijke reactie is, die echt iets toevoegt, dan is het natuurlijk leuk als er daardoor een conversatie op gang komt. Dus op goede, inhoudelijke reacties, zou naar mijn mening wel een antwoord moeten volgen.

5. Inhoudsloze reacties

Maar op de ‘wat leuk’, ‘wil ik ook hebben’, ‘wat een goed idee’, ‘dank voor het delen’ reacties hoeft een blogger echt niet elke keer maar dankjewel te zeggen of een ander antwoord te geven. Zie je het al voor je?

Dat lijkt me helemaal fantastisch. Ik zet het op mijn wish list.

Wat leuk dat je het op je wishlist zet.

Wat een leuke blogpost. Dankjewel

Alsjeblieft

Wat leuk om deze blogpost te lezen

Dankjewel

Meer weten over bloggen en hoe je om kunt gaan met lezers en reacties? Lees dan Wetboek voor Bloggers