Gênant: Met je blote kont op de foto

Nieuwjaarsduik naakt op de foto

Gezellig hoor, zo’n koude nieuwjaarsduik. Ik moet er zelf toch niet aan denken. Maar goed, als je het wel doet, wil je dat natuurijk vastleggen op de foto. Photo or it didn’t happen. Klik, foto gemaakt, even kijken. Ja, goed gelukt. Maar wat doet die vrouw met haar blote kont links op de foto? Je gezellige gezinsfoto gephotobombed door een naakt vrouwenlichaam.

Is dat nou een portret?

Denk je als familie een leuk nieuwjaarsfamiliekiekje te maken, staat er opeens een extra blotebillengezicht op je foto. Oeps! Niet helemaal de bedoeling. En nou ja, gezicht. Het is werkelijk alleen een kont die je ziet. Kun je herkennen van wie die is? Ik mag hopen dat we haar aan haar lichaamshouding niet zullen herkennen. Iemand die haar lichaamsvormen herkent? Komt deze vrouw elk jaar een nieuwjaarsduik nemen? Iemand? Nee?
Nou ja, als we haar niet kunnen herkennen, is er geen sprake van een portret. Hop, gooi die foto maar met een fout onderschrift op GeenStijl of Dumpert. Geen punt, want geen portret.

En als het nou wel een portret is?

Tsja, het is natuurlijk wel naakt. Dat maakt het een wat eh, gevoelige foto. Die mevrouw heeft daardoor eerder een redelijk belang om zich tegen openbaarmaking van de foto te verzetten. Maar zeg nou zelf, het is toch een heel onschuldige foto? En het is er wel heeeeeel erg openbaar he. Op een plek en een moment waar elk jaar weer veel fotografen aanwezig zijn. Van journalisten tot amateurfotografen. Als kind moest ik me altijd achter een handdoekje omkleden. U begrijpt wel waarom. Deze mevrouw dacht kennelijk, dat, ondanks dat zij aan de buitenkant van de groep stond, ze zich geen zorgen hoefde te maken. Nou ja, zorgen misschien ook niet, als je graag op deze manier op de foto komt te staan. Een privé situatie is het ook niet echt.
Ik stem voor een portret dat gepubliceerd mag worden, zolang we haar maar niet té belachelijk maken. Ik bedoel, nog meer belachelijk dan de foto zelf al is, natuurlijk.

Vind jij dit maatschappelijk aanvaardbaar?

Wat vind jij? Is dit nou een portret? Is dit maatschappelijk aanvaardbaar? Kunnen we de foto op Dumpert plaatsen?