“Wel duur hoor, voor een lezing”

“Je presentatie duurt maar een half uur”, dat ik daarvoor wel eerst helemaal naar een buitengebied bij Brussel moet, vergeten we maar even. “Ik moet wel zeggen dat ik het erg veel geld vind voor een lezing!”, dat ik mijn presentaties op maat maak en je dus niet hetzelfde verhaaltje krijgt als ik op al die andere evenementen vertel, vergeten we gemakshalve maar even.

Goed voor je naamsbekendheid

Dat de mensen die mij vragen om gratis of voor weinig geld voor een groep te komen spreken, zelf juist klagen over mensen die steeds vragen gratis werk te leveren, dat doet er kennelijk niet toe. Dat ze zelf gewoon hun uren betaald krijgen, vergeten ze vaak gemakshalve. Waarom zou ik voor minder moeten werken dan de organisator? Terwijl veel zelfstandigen zelf een #tegendebakker verhaal verkondigen en telkens klagen over hoe vaak ze gevraagd worden om iets gratis te doen, zo vaak vragen ze anderen om iets gratis te doen. Is zo goed voor je naamsvermelding, weet je wel.

Dat bepaal ik zelf wel!

Schattig, die groep van 30 mensen. Wat doen ze precies? Jaja. Oké. Dus het zijn allemaal mensen die weinig geld uit willen geven. Ah, daarom heb je voor mij ook weinig budget en moet ik onder mijn prijs werken. Ga ik veel naamsbekendheid voor terugkrijgen. Ja. Bij die 30 mensen. Die zo op hun centen zitten en weinig uitgeven. Prachtig. Mooi bereik hoor. Gaat me echt heel veel opleveren.

Doe mij maar online exposure

Kijk, die 30 man zijn leuk maar die gaan me dus geen werk opleveren. Bovendien hebben ze me maar één keer gezien en moeten ze me 9 keer zien om wat bij me te willen kopen. Met mijn blog trek ik vanzelf klanten aan. Als ik nou bij een platform met een goed aanzien en autoriteit, waar precies mijn doelgroep komt, een keer een artikel zou schrijven, dan kost me dat vele malen minder tijd dan die presentatie maken en geven. Dat blijft bovendien online staan en blijft dus vindbaar. Met dat artikel kan ik een grotere groep bereiken. Als mijn naam en ene link naar mijn website bij dat artikel staan, levert mij dat meer op dan tegen een hongerloon voor 30 man komen spreken.

Over fatsoenlijke tarieven

Ik kan vanalles vertellen over fatsoenlijke tarieven. Maar eigenlijk is deze blogpost van Ionica Smeets uit 2013 nog steeds relevant. Bovendien kan zij veel beter rekenenen dan ik, dus is zij veel geloofwaardiger.

Volgens NewTeam kunnen onbekende, onervaren sprekers tot €750,- kosten. Ik ben in elk geval geen onervaren spreker meer. Volgens diezelfde opsomming ben ik dan minimaal €750 en maximaal €2000,- waard. Voor bekende sprekers en/of maatwerk presentaties liggen de tarieven tussen de €2000 en €10.000,-.

Bij excellent presenteren komen ze iets lager uit. De onbekende en onervaren spreker, die wel een specialist is over het onderwerp, kan volgens hen tussen de €250,- en €1000,- kosten. Is die persoon een specialist én een goede spreker, dan ligt het tussen de €1000 en €5000,-. Professionele sprekers die standaard presentaties hebben liggen zouden tussen de €2500 en €8000 kosten, terwijl een bekende spreker juist tussen de €3500 en €20.000 kan kosten.

Op de website van Ben Tiggelaar lezen we dat topsprekers in Nederland gemiddeld tussen de €4500 en €10.000,- vragen voor een lezing.

Ik ben geen Clinton (€150.000) en ook geen Manfred Kets de Vries (tussen de €12.500 en €50.000). Een gemiddelde spreker kost kennelijk €5000,-. Jort Kelder is kennelijk bovengemiddeld, want zijn tarief schommelt tussen de €5000 en €10.000. Jaap Bressers is met zijn €3450 een stuk goedkoper.

Quality Bookings geeft van sommige personen aan wat zij kosten voor een mooie lezing. Annemarie van Gaal (behalve de Geldquiz, die is op aanvraag) en Michael Pilarczyk komen bijvoorbeeld al opdagen voor een bedrag tussen de €2000 en €5000,-. Voor Bram Moszkowicz of Charles Groenhuijsen ben je mogelijk tot €10.000,- kwijt. Bij verreweg de meeste sprekers staat overigens ‘op aanvraag’. Ik gok zomaar dat zij al snel meer dan €10.000 zullen vragen.

Zeg het maar, wat ben ik waard?

Gewoon balpark. De bedragen lopen erg uiteen, dus het lastig er een precies bedrag aan vast te hangen. Maar laten we even uitgaan van een presentatie van ongeveer een uur. Met de kennis die je hierboven hebt opgedaan. Hoeveel is een spreker waard? Wat zou dat dan moeten kosten, denk je?