Hoe ik ongemerkt een spammer werd, volgens Twitter

ReviveOldPost

Kijk, het zit zo. Ik wilde opvallen in de timeline van andere tweeps. Het werkte ook wel en het werkt nog steeds, maar ongemerkt werd ik óók als spammer aangemerkt. Zonder dat ik het wist stond ik bij Twitter als een soort crimineel te boek.

Het begon met een marketingtruc

Je moet je blogs vaker delen als je wil dat je veel mensen bereikt. Weet iedereen. Social media filteren en personaliseren of de timeline gaat gewoon veel te snel. Niet iedereen ziet het dus de eerste keer dat je het deelt. Je moet het vaker delen. Op verschillende dagen en tijdstippen. Maar wie heeft er nou tijd om dat allemaal zelf te doen en bij te houden wanneer je wat gedeeld hebt? Niemand toch? Nou ja, de social media manager van een groot bedrijf misschien. Dus toen ik ReviveOldPost leerde kennen, installeerde ik die plugin op mijn WordPress site. Deed het niet onverdienstelijk.

Stilletjes genegeerd

Het was maandagavond, iets na negenen, toen Raymond Snijders vroeg waarom mijn tweets van @charlotteslaw met #blogpraat niet opdoken. Hij kon de tweets wel zien, want hij volgt me, maar toen hij voor Blogpraat een excel overzicht van de tweets wilde maken, dook ik er niet in op. Anderen die op hashtags zochten, die ik gebruikte, zagen mijn tweets ook niet opduiken. Weer anderen bevestigden dat dit al een week aan de gang was. Raymond zag dat het zelfs al sinds november het geval is. Vreemd. En stom. We verzonnen wat er allemaal aan de hand kon zijn lazen de Twitter support pagina, maar konden niets vinden. Ik vroeg @TwitterNL en @Support om hulp, maar kreeg nooit antwoord.
Stilletjes werd ik genegeerd. Door Twitter en daardoor eigenlijk door iedereen die mij via hashtags had willen volgen. Daar moest ik wat aan doen!

De Twitter Dokter

Als je het antwoord niet weet en niet kunt vinden, dan roep je de Twitter dokter erbij.


Dat hielp. Terwijl ik sliep kwamen er al wat reacties binnen. Al snel werd duidelijk dat te veel herhaling het probleem was.

Te veel herhaling

Mijn herhalingen, in elk geval wanneer ze identiek zijn, kwamen via ReviveOldPost. Ik had al snel besloten dat ik die moest elimineren. Ik weet dat een paar anderen die plugin ook gebruiken en deed daar een ‘controle’. Ook bij hen zag ik de tweets wel, omdat ik ze volgde, maar zoekend op de hashtag doken diezelfde tweets opeens niet meer op. Maar ja, lag het aan de links die steeds hetzelfde zijn, aan de hashtag die steeds hetzelfde was of aan het feit dat de tweets steeds exact hetzelfde zijn, omdat er nu eenmaal alleen de titel van de blogpost, met link en steeds dezelfde hashtag gedeeld wordt? Dat was me nog niet duidelijk en ook daar wilde ik een antwoord op. Die kreeg ik niet via Twitter, maar met de informatie die ik inmiddels had kon er een nieuwe Google search gestart worden.

Ghost banning

Twitter bleek me te ‘ghost bannen‘. Ofwel: niet echt blokkeren en niet suspenden, omdat dan meteen op zou vallen dat Twitter me als spammer zou zien en ik het waarschijnlijk met een ander account opnieuw zou gaan doen. Zo werken spammers tenslotte. Dat ik dus niet wist dat ik niet opdook in de searches, bleek dus niet zo vreemd. Maar hierdoor wist ik nog steeds niet exact waar het door kwam.

Twitter Rules

Nou nee, ik vind Twitter nu best wel stom. Ze rulen helemaal niet. Maar de Twitter regels gaven wel wat meer duidelijkheid. Ik ben volgens Twitter een spammer en Twitter heeft regels tegen spam opgesteld. Toen wist ik het zeker. Factoren om een account als spam aan te merken zijn onder meer de volgende:

 • Als de updates vooral uit links bestaan en geen persoonlijke updates zijn
 • Als je veel ‘duplicate updates’ plaats op een account
 • Als je veel aan een onderwerp ongerelateerde updates plaats met gebruik van een #, rending of populair onderwerp of gepromote trend
 • Als je random accounts volgt, tweets liket of tweets retweet
 • Natuurlijk ben ik persoonlijk van mening dat hier allemaal geen sprake van is. Er werd wel eens een tweet herhaald, maar niet zo vaak dat het hier op uit zou kunnen lopen. ReviveOldPost stuurt elke 4 uur een nieuwe tweet met een titel en link naar een blogpost, waarbij er een poule was van bijna alle blogposts van de afgelopen twee jaar. Genoeg keuze, toch? Hashtags gebruik ik vooral om het onderwerp mee aan te duiden. Dat zou toch moeten mogen. Toch denk ik dat een combinatie van deze factoren de mogelijke boosdoener is geweest.

  Ik wil weer gevonden worden op Twitter!

  Conversaties genoeg, dus het is nog gezellig op Twitter, maar er moet wel wat veranderen. Het eerste dat ik vanochtend deed was ReviveOldPost uitschakelen. Dan maar weer handmatig links naar ‘oude’ blogposts proberen te delen. In de hoop dat ik wel weer snel genoeg de oude ben, lijkt het me verstandig als ik de komende tijd niet te veel links meer deel, niet te veel bestaande hashtags gebruik en vooral lekker in gesprek blijf gaan. Of nou ja, wanneer iemand met mij in gesprek wil dan, want anders zien ze het misschien weer als een ongewenste reply of mention en dat kan ook als factor meewegen…
  So, wish me luck, blijf me vooral volgen en maak eens een praatje met me op Twitter.