Videomarketing is zo makkelijk, waarom doen advocaten het niet?

Echt, videomarketing is heeeeeeeel erg makkelijk. Daarom heb ik nog geen filmpjes gemaakt, begrijp je. Nee, maar echt. Het is heel makkelijk. Ik vind het alleen doodeng. Brrrr, jezelf terugzien en terughoren. Ik laat het graag aan anderen over. Zoals de mensen uit de voorbeelden hieronder.

Echte Politieverhalen

Stoel, achtergrondje, lampje, camera, reflectiescherm en klaar is Kees. De kracht van deze filmpjes? Ze maken de agenten weer menselijk. Het zijn persoonlijke verhalen. Geen gedoe verder en toch zorgt het ervoor dat je na gaat denken over de situaties waar agenten dagelijks mee te maken hebben.

Je mag één keer raden welk filmpje mijn favoriet is. Juist: Koffie. Niet alleen omdat het over koffie gaat. Het verhaal is gewoon hilarisch en de boef iets minder slim dan je van een boef zou verwachten.

“Ha, lekker, koffie.”

Een vlog van 25 seconden

Alpha Advocaten, wie kent ze niet? Nou ja, ik kende ze niet, tot ik een whatsappje kreeg met een paar linkjes naar hilarische filmpjes. Vooral de titels zijn fantastisch. De filmpjes gaan echt helemaal nergens over en dat maakt ze zo grappig. Kijk bijvoorbeeld dit filmpje. In beeld staat ‘De Tesla Advocaat’, maar zijn verhaal gaat helemaal niet over een Tesla. Hij zit alleen in een Tesla terwijl hij zegt dat hij veel op de weg zit. Tja, joh, eh, oké.

Wist je trouwens ook al dat Alpha Advocaten een kantoor met twee verdiepingen heeft, dat ze daar dossiers lezen en vaak teksten tikken? Voor wie het niet geloofd, hier een filmpje met bewijs:

En ze doen ook wel eens iets met gele markers. Een cursus, zeggen ze. Ze zijn wel vergeten dat je niet zo veel moet markeren, omdat het dan geen zin meer heeft. Maar eh, ja, cursus dus.

Maar goed, hoe hilarisch en nietszeggend ik de meeste filmpjes ook vindt, ik denk toch dat het ze best eens zou kunnen helpen. Cliënten zien misschien wel graag hoe het gebouw eruitziet, vinden het fijn om te horen dat een advocaat een reconstructie vraagt en zouden misschien ook wel eens een rondje in die Tesla willen rijden. En zo’n filmpje maken zij gewoon met hun mobiele telefoon. Behalve delen op YouTube, kun je het ook publiceren op Facebook, Twitter en Instagram. Lekker kort, dus veel mensen die het best even willen bekijken. Dit kan iedereen, jij ook!

Een minuutje, of twee, of drie

Het idee van ‘een minuutje Solv’ is erg leuk. Laat ik het de professionele versie van de vlogs van Alpha Advocaten noemen. Er zijn alleen twee ‘maars’: deze video’s zijn professioneel geproduceerd en niet door de advocaten zelf. Deze filmpjes kosten dus meer tijd en geld dan zelf iets maken. De meeste filmpjes duren bovendien langer dan een minuut. Anderhalf of twee minuten is ook heel gewoon. Niks mis mee, maar geef de filmpjes dan ook een andere naam. Gelukkig hebben ze ook een reeks filmpjes die wel rond de minuut duren.

Live advies, opgenomen

Kennishangouts van Dirkzwager vind ik ook een leuk idee. Er wordt in eerste instantie live advies gegeven. Omdat ze het opnemen, kunnen ze dit hergebruiken. Handig, want zo kost het maar één keer tijd, maar heb je er wel langer profijt van. Alleen nog iets meer oefenen op de presentatie.

Nieuw-Zeelands rugbyteam of Nederlandse advocaten?

Nog even een gouwe ouwe. De boodschap: deze advocaten zijn strijdlustig.

Ophef over commercial Weening Advocaten

Meer dan een YouTube filmpje is het niet, maar wat is er toch veel ophef geweest over dit filmpje van Weening Advocaten.

Lees over de ophef in De Telegraaf / Reclamewereld / GeenStijl

We moeten Weening wel nageven dat ze ook een leuke serie hebben gehad bij RTV Parkstad. Goede lokale marketing!

Handige Tips

Wat volgens mij het beste werkt zijn de vlogs waarin advocaten tips geven aan hun (potentiële) cliënten. Zo af een toe een vlog met een kijkje achter de schermen of een rondleiding op kantoor is leuk, maar dat zijn vooral de extra’s. Door tips en persoonlijke vlogs met elkaar te combineren, win je vertrouwen. Een goede camera op een statief doet het meeste werk.