Lijkt Hello van Adele op Martha van Tom Waits?

Maakt Hello van Adele inbreuk op Martha van Tom Waits

The piano has been drinking. And the carpet needs a haircut. Daar denk ik altijd aan wanneer ik de naam Tom Waits hoor. Anderen denken bij het nieuwe nummer van Adele ‘Hello’, aan ‘Martha’ van Tom Waits. De teksten zouden wel erg op elkaar lijken. Is er sprake van een inbreuk op auteursrecht?

Adele heeft zich laten inspireren door Tom Waits

Dat Adele zich heeft laten inspireren door Tom Waits is geen geheim. Maar Tom Waits fans beschuldigen Adele er nu van ook teksten te hebben gekopieerd. Hello zou te veel lijken op Martha.

Tekst van Tom Waits uit Martha:
“Hello, hello there, is this Martha? / This is old Tom Frost, and I’m calling long distance. Don’t worry ‘bout the cost / Cause it’s been 40 years or more, now Martha please recall / Meet me out for coffee, where we’ll talk about it all.”

Tekst van Adele uit Hello:
“Hello, it’s me / I was wondering if after all these years / You’d like to meet, to go over everything”.

Een idee kun je niet beschermen

Is de tekst hetzelfde? Nee. Is het idee hetzelfde? Ja.
Het idee van de tekst is wel hetzelfde, maar daarmee maakt Adele nog geen inbreuk op het nummer van Tom Waits. Daarvoor verschilt het te veel van elkaar. De liedjes vertellen grotendeels hetzelfde verhaal, maar zowel de tekst als de muziek zijn zo anders, dat het geen inbreuk is op het auteursrecht.

Lees meer hierover bij: NME / Mail Online