Hoe krijg ik een burn-out?

Werken op de Zuidas zorgt voor een Burn-Out

Door Laurens van Leeuwen – Brixer

Dit is het verhaal van Eva.

Eva is super ambitieus en is vastberaden het helemaal te gaan maken in de advocatuur. Ze werkt op de Zuidas voor een groot kantoor, niet het minste kantoor. Ze is dan ook trots dat ze daar is aangenomen als advocaat-stagiaire en begint vol goede moed aan haar eerste baan. Ze is klaar voor het echte werk!

Verwachtingen

Eva heeft hoge verwachtingen van haar eerste baan. Vier jaar lang heeft ze gebuffeld in Leiden om cum laude af te studeren in het ondernemingsrecht. Nu wil ze alles wat ze geleerd heeft in de praktijk brengen bij dit Zuidas kantoor. Het begin van haar werkende leven is goed. Tijdens de introductieweek ontmoet ze de andere advocaat-stagiaires en haar nieuwe collega’s van de afdeling Corporate M&A. Het klikt direct goed met Bart, die ook gaat starten bij Mergers & Acquisitions. Hier zal ze een leuk maatje aan hebben.

Na een maand zit Eva alleen op de bank. Het is vrijdagavond maar ze heeft even geen puf voor leuke dingen. Ze is direct op een case gezet waarbij haar kantoor de aankopende partij bijstaat. Voor Eva houdt dat in dat ze in de boeken moet duiken van de over te nemen partij. Ze heeft een junior rol in het team dat de overname begeleid en is verantwoordelijk voor een groot deel van de due diligence. Drie weken in de boeken neuzen is haar niet in de koude kleren gaan zitten. Ze is bekaf.

Prestatiedruk

Na twee keer op rij de vrijdagborrel afgezegd te hebben gaat Eva toch weer eens met haar vriendinnen drinken. Ze zijn razend benieuwd hoe het Eva vergaat daar op de Zuidas! Ze zien Eva als het voorbeeld van de modelstudent die het wel even gaat maken. Het was voor hun dan ook geen verrassing dat de kantoren voor haar in de rij stonden na haar afstuderen. Volgens Eva was haar kantoor de partij binnen M&A dus de keuze voor hun praktijk was snel gemaakt.

Eva maakt een vermoeide indruk op haar vriendinnen. Heeft ze het wel naar d’r zin? Volgens Eva is het fantastisch! Ze werkt met de beste mensen en voor de mooiste klanten. Helaas mag ze niet zeggen voor wie, dat is beroepsgeheim. Wel vertelt ze over het imposante kantoor op de Zuidas en over haar nieuwe collega’s. Dat ze vaak tot 22:00 uur door moet werken is niet erg, dat hoort er nu eenmaal bij als je de top wilt bereiken. Vaak is Bart er dan ook nog dus het eigenlijk best gezellig.

Prikkels

Anderhalf jaar later is Eva helemaal ingeburgerd bij het Zuidas kantoor. Ze heeft al meerdere overname trajecten begeleid en kent het klappen van de zweep. Tijdens een traject is het ploeteren en regelmatig nachtbraken, maar daarna is er feest en komt de rust. Deze rust is echter maar van korte duur want de volgende klant staat vaak direct al weer klaar. Steeds vaker moet ze daarom ook sociale gelegenheden laten schieten. Het hoort bij haar drukke baan, maar wennen doet het niet. Via Whatsapp en Facebook weet ze gelukkig wel altijd precies wat haar vriendinnen uitspoken. Zij hebben wel tijd om in de avonden af te spreken met elkaar, maar ja, zij werken niet voor zo’n mooi kantoor als Eva.
Steeds vaker heeft Eva echter wel het gevoel dat ze tekort schiet. Hoe kan ze een goede vriendin zijn als ze nooit ergens bij is? Het is een gevoel wat aan d’r knaagt. Haar carrière in de advocatuur is heel belangrijk, maar haar vriendinnen zijn dat ook. En vergeet het maar dat ze op deze manier een vriend gaat vinden, tenzij die bij haar kantoor ergens rondloopt misschien.

Eva houdt zichzelf voor dat ze in ieder geval advocaat-medewerker wil worden bij dit Zuidas kantoor. Ze moet zich niet te veel aanstellen en zichzelf blijven herinneren waarvoor ze het allemaal doet. Over anderhalf jaar, wanneer ze medewerker is geworden, dan lacht ze om haar vroegere kuren. Het is het allemaal waard geweest en iedereen is trots op wat ze heeft bereikt!

Met dank aan Laurens van Leeuwen