Recensie: Bloggen als een Pro

Recensie Bloggen als een Pro

Het probleem met bloggen, is dat er zoveel verschillende blogs zijn. De interesses en prioriteiten van bloggers lopen zeer uiteen. Eigenlijk bestaat ‘de blogger’ niet. Daarom bestaat het ultieme boek voor bloggers ook niet. Toch beschrijft Elja Daae in Bloggen als een Pro een hele hoop zaken waarbij ik vooral instemmend kon knikken.

“Dit boek gaat dus níét over vorm, inhoud, trucjes, budgetten of het nieuwste blogdesign. Dit boek gaat over iets wat veel belangrijker is: de drie ingrediënten die ervoor zorgen dat een blog grote hoogten kan bereiken, waardoor je jouw ambitieuze doelstellingen kunt realiseren.”

Leren bloggen in 60 minuten

Leert dit boek je bloggen in 60 minuten? Ik denk het niet. Het boek gaat wel erg in op de basisprincipes van het bloggen. Wel op zo’n manier dat je er over na gaat denken hoe je dat zelf in wil vullen. Elja heeft een duidelijke mening en kan soms best zeggen dat je iets op een bepaalde manier ‘moet’ doen, maar vreemd genoeg krijg ik toch het gevoel dat ik de ruimte heb om eigen beslissingen te nemen en keuzes te maken. Dat komt wellicht door de zeer verschillende voorbeelden die ze gebruikt.

Ontwikkel je eigen stijl

Elja geeft in haar boek niet zozeer heel praktische of direct toe te passen tips. Ze legt vooral veel uit en omschrijft wat belangrijk is en wat niet en waarom dat volgens haar zo is. Vooral in het eerste deel van het boek (het boek bestaat uit drie delen), leert ze je een eigen stijl te ontwikkelen en hoe je die stijl in kunt zetten om effectief te bloggen.

Een beetje tegenstrijdig

Een beetje tegenstrijdig is het boek soms wel. Aan de ene kant moet je een niche kiezen, maar aan de andere kant zou je blog weer over alles mogen gaan wat je maar wil, omdat de persoonlijkheid zorgt voor eenheid. Dus ja, een beetje tegenstrijdig voelen de adviezen soms wel, maar dat vind ik niet erg.

Voor wie is dit een goed boek?

Het boek is een goede gids voor wie weet dat hij/zij wil bloggen en ook al weet waarom. Het boek gaat niet over de technische aspecten van bloggen of over inspiratie, maar helpt je wel je blog te verbeteren en er een strategie voor te bepalen. Het zorgt daarmee voor een goede basis voor je blog. Ook handig als je al begonnen bent met bloggen, maar je blog graag wil verbeteren en meer structuur en eenheid zoekt.

Bloggen als een Pro is onderdeel van de ‘in 60 minuten’ serie van Frankwatching, uitgegeven door Haystack en kost €12,50