1 april: grap als protest door juristen en advocaten

1 aprilgrappen advocaten

1 april, kikker in je bil. Kijk je wel uit wanneer je opstaat? Je veter zit namelijk los. Die koffie die je van je collega kreeg, neem voorzichtig een slok, er kan zout in zitten! Maar een aantal advocaten en juristen hebben 1 april grappendag aangepakt om ludieke acties op touw te zetten die eigenlijk protestacties zijn. Met die aandacht zit het in elk geval goed. Nu de actie nog.

Inloggen bij IE-Forum

IE-Forum is een online vakblad/nieuwsblad over Intellectuele Eigendomsrecht. Als ik tijd heb, lees ik de artikelen en het is vaak een bron van inspiratie voor blogs. Vanochtend, ik was nog niet helemaal wakker, dacht ik dat er iets mis wat met de site. Of dat ik een verkeerde URL had ingetikt. Ik kreeg namelijk dit te zien: Inloggen bij IE-Forum
Ehhhhh, inloggen? Bij IE-Forum hoef ik nooit in te loggen… O, wacht, 1 april. Het staat zelfs op een (niet werkend) knopje. IE-Forum kreeg een nieuwe layout, maar het blijft gratis. Met de een april grap verwijst IE-Forum eigenlijk naar Boek9. Bij Boek9.nl kunnen we nog wel samenvattingen lezen, maar uitspraken en volledige artikelen, daar moet je voor betalen: €120,- per jaar of €20,- per maand. Wat mij betreft de tegenovergestelde richting van de richting die we op willen.

Bef met Friese vlag

De advocaten van Anker & Anker zouden een maand lang een bef met de Friese vlag gaan dragen, omdat het Hof Leeuwarden mogelijk verdwijnt en ook de rechtbank daar misschien zou verdwijnen en naar Groningen verplaatst zal worden. Daar hebben ze nieuwsberichten over geschreven en ze hebben er de krant mee gehaald.

Maar vandaag bleek, dat het een 1 april grap was. Niet gek, want de wet schrijft voor advocaten een witte bef voor. Ze kunnen dus eigenlijk ook niet anders.

Studenten gaan huiswerk van advocaat-stagiaires maken

Wie advocaat wil worden, moet na een studie aan de universiteit nog een advocatenopleiding doen. Je bent dan zogenaamd een advocaat-stagiair. Terwijl je als advocaat aan de slag gaat bij een advocatenkantoor, volg je ook nog de opleiding. Voorgeschreven door de Orde van Advocaten. Cursussen worden soms aangevuld of vervangen met cursussen van de kantoren zelf, wanneer de Orde dat heeft goedgekeurd. Deze opleiding is nog niet zo lang geleden gewijzigd. Volledig omgegooid. Kennelijk ook zwaarder geworden. De advocaat-stagiair moet veel meer lezen, leren en huiswerk maken. Maar wanneer moeten ze dat doen? Onder kantooruren, waarbij ze dus geen werk voor hun werkgever kunnen doen? In hun vrije tijd, die ze vaak ook al niet zoveel meer hebben. Een aantal uur per dag vrij maken voor de opleiding zit er niet meer in als je ook (meer dan) fulltime moet werken.
Advocatenkantoor DelissenMartens plaatste daarom een ludieke vacature voor rechtenstudenten in hun masterfase. Ze mogen het huiswerk van de advocaat-stagiair komen maken. Of ze alsjeblieft wel meer dan 900 pagina’s in een paar uur willen lezen en bereid zijn nachten door te halen om het huiswerk op tijd af te hebben. O ja, en ze moeten humor hebben, ook dat nog. Wanner die studenten daar dan tijd voor zouden moeten hebben, weet ook niemand.
Een gewaagde sneer van een advocatenkantoor naar de Orde van Advocaten.

Chris Klomp wordt voorlichter Ministerie Veiligheid en Justitie

Chris Klomp, rechtbankverslaggever. De Peter R. de Vries van Twitter, zeg maar. Tegen betaling kun je ook zijn andere account volgen, waar hij meer tweet over rechtszaken. Hij zou de voorlichter van Veiligheid en Justitie worden. Vooral op het gebied van social media. Wie fan van hem is, zal het misschien nog geloofd hebben. Voor anderen was hopelijk wel duidelijk dat dit nooit echt kon zijn. Alhoewel VillaMedia het kennelijk wel als werkelijkheid heeft opgepakt en over gepubliceerd. (Helaas inmiddels weer geredigeerd en rechtgetrokken).