Recensie: Wetboek voor Bloggers

Wetboek voor Bloggers

Het boek is sinds januari te koop, ik presenteerde het in februari en in maart was ik alweer toe aan een tweede druk en verzond ik de boeken naar CB zodat ze door elke boekhandel gemakkelijk te verkrijgen zijn. Sylvia Kuijsten schreef er een recensie over, die ik van haar hieronder mag delen.

door Sylvia Kuijsten
Ken je dat, een boek tegenkomen dat je zelf had willen schrijven? Het Wetboek voor Bloggers is voor mij zo’n geval. Hierin vind je ‘de (on)geschreven regels voor succesvolle online schrijvers’.

Kijk eens eerlijk naar je blog. Plaats jij bij een van het internet geplukte afbeelding altijd netjes de bron? Vermeld je bij een review of advertorial duidelijk dat deze gesponsord is? En weet jij alle ins & outs van auteursrechten?

Het boek komt uit de pen van Charlotte Meindersma, informatierecht juriste en blogger op charlotteslaw.nl. In eerdere posts konden jullie al lezen dat ik haar blogs op de voet volg, met dit boek kan ik haar werk nu ook op een echte boekenplank zetten.

Wetboek voor Bloggers

Wat weet jij over blogrechten?

Het boek is opgebouwd op chronologische volgorde. In de eerste twee hoofdstukken ‘Getting started’ en ‘Over bloggen’ lezen we meer over de bloggeschiedenis, over wat je in dit ‘wetboek’ kunt verwachten, over de verschillende soorten blogs en wat bloggen je op kan leveren. Daarna volgen de specifiekere hoofdstukken, waarin onder andere vormgeving, privacy, rechten van derden en reclame worden besproken. Ter afwisseling vind je bij elk hoofdstuk een kort interview met verschillende (bekende) bloggers. Zo kwam ik bij het hoofdstuk ‘Persoonlijke perikelen’ een stuk tegen van Rosalinde Markus, een van mijn blogvoorbeelden.

Nuttig voor beginners én gevorderden

Voor wie is het boek eigenlijk bedoeld? Voor zowel beginners als gevorderden valt er nog genoeg te leren, zo blijkt al snel. De eerste hoofdstukken heb ik vluchtig doorgebladerd omdat dit voor mij bekende informatie is, maar daarna werd het ook voor ondergetekende interessant. Zo weet ik dat er bij mijn blog nog wel verbetering valt te behalen op het gebied van bronvermelding bij afbeeldingen en heb ik over SEO het nodige bijgeleerd. Werk aan de winkel dus.

Compleet & laagdrempelig

Zitten er ook nadelen aan deze nieuwe blogbijbel? Nauwelijks. In het boek worden verschillende lettertypes gebruikt, zelf houd ik het liever bij één. Verder spotte ik wat kleine taalfoutjes, but that’s it. Doet dit afbreuk aan de inhoud? Amper. Het boek is veelzijdig, compleet, laagdrempelig en geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Simpelweg een must have voor elke blogger, omdat die (on)geschreven regels gewoon veel te belangrijk zijn.

Wetboek voor Bloggers

Leuk extraatje is trouwens dat het boek heel attent werd geleverd met een zakje oploskoffie, pen en notitieblokje. Vrijwel alles wat je nodig hebt om bloggen tot een succes te maken. Owja, het boek heb ik gewoon zelf gekocht. En de foto’s komen niet van internet ;)

Van 7 tot 15 maart 2015 is het boekenweek! Het boek is te koop voor €22,95