Snelcursus: snel bloggen

Snelcursus Snel Bloggen

Bloggen kost veel tijd, zeg je? “Een blog schrijven kost mij een hele dag” “Ik heb geen tijd om te bloggen” Het zijn allemaal reacties die ik vaak hoor of lees. Zo zonde! En eigenlijk ook hartstikke onzin. Je hebt voor een goed blogartikel echt geen hele dag nodig. Daarom een snelcursus om snel te leren bloggen.

Goede voorbereiding is het halve werk

Laat ik eens beginnen met een open door. Wat, een open gevel, een weggevaagd huis, een braakliggend terrein! -> Goede voorbereiding is het halve werk. Echt!
Lees je goede artikelen, sla ze op in Evernote of Pocket. Heb je een goed blogonderwerp bedacht, schrijf het in je notitieboekje, agenda of in Evernote. Heb je al wat vage ideeën voor een artikel, schrijf de steekwoorden, titels, tussenkopjes, beeldideeën en andere ideeën op.

Als je gaat bloggen, pak je de notities, ideeën of artikelen er weer bij. Zo ben je geen tijd kwijt aan het verzinnen van een onderwerp. En heb je een artikel bewaard en wil je wat achtergrondinformatie kunnen gebruiken, heb je dat ook bij de hand wanneer je een artikel bewaard hebt.

Verzamel beeld

Afbeeldingen doen het goed bij blogs. Maar het vinden of maken van goed beeld kan zeer tijdrovend zijn. Bouw daarom een eigen beeldbank op. Door bijvoorbeeld gewoon mooie foto’s met je telefoon te maken die je later weer kunt gebruiken. Of door alle fotobronnen af te lopen en goede foto’s op te slaan op een plek waar je het gemakkelijk terug kunt vinden. Geef de foto goede beschrijvende namen mee, zodat je ze gemakkelijk kunt doorzoeken. Of zet ze weg in mappen in een fotomanagement systeem zoals Aperture of Lightroom.

Schrijf over je expertise

Als je schrijft over iets waar je veel kennis van hebt, is het veel makkelijker om daar goed en snel over te schrijven. Je hoeft minder op onderzoek uit, minder na te kijken, minder voor te bereiden. Alle kennis zit tenslotte in je hoofd. Het is een kwestie van (leuk) opschrijven en je hebt weer een blogartikel klaar!

Contentcuratie – verzamel blogs

Maak lijstjes van je beste blogs of schrijf over blogs van anderen. Korte zinnen en doorverwijzen maar. Kost weinig tijd, maar levert voor je lezers waardevolle content op! Kijk wel uit met het gebruik van beelden. Vaak gebruik je ze dan niet goed als citaat. Vraag dus om toestemming of gebruik eigen beeldmateriaal.

Wees niet te perfectionistisch

Een blogpost is nooit perfect. Betere inhoud, mooier geschreven, beter beeld, goede SEO. Ach joh, een prima blogartikel is al goed genoeg. Als je later wat tijd over hebt kun je het altijd nog perfectioneren. Zolang je maar geen rampzalig slechte artikelen online plaatst is het prima. Wat kan jou die lengte schelen? Lezers zijn blij met korte artikelen, Google weer met lange artikelen. Geen foto is soms beter dan een slechte of niet relevante foto. Een goede foto met weinig tekst kan een heel populaire blogpost worden. Ik heb zelfs vaak dat ik een artikel heb geschreven dat ik zelf te simpel vind, maar wel heel goed gelezen wordt! Zo zie je maar dat wat jij misschien eigenlijk niet goed genoeg vindt of te makkelijk vindt, voor een ander zeer waardevol kan zijn. Maar goed dat je toch op publish hebt geklikt.

Leer meer met Wetboek voor Bloggers