Tips om je eigen blogbeeld te maken

Zelf foto's maken voor je blog

Beeld en tekst trek je niet zomaar van Google. Je maakt het zelf, laat het maken of vraagt toestemming van de maker. Laten maken kost geld en tijd. Toestemming vragen blijkt ook niet de favoriete methode. Zelfs het gebruik van Creative Commons licenties is kennelijk lastig. Dan blijft zelf maken over. Dit keer dus geen juridisch blog, maar wel een waarmee ik hoop beeldgebruikers opweg te helpen. Handige gratis of goedkope tools om zelf beeld mee te maken.

Fotograferen met je telefoon

Dure apparatuur nodig? Helemaal niet. Nou ja, het hangt wellicht van je stijl af. De beste camera is de camera die je bij je hebt. In elk geval je telefoon. Er bestaan massa’s fotografie apps. Het is een kwestie van er goed mee om leren gaan.
Instagram is een van mijn favoriete apps. Daarmee kun je zelfs meteen blogs maken op Tumblr. Verder gebruik ik nog EyeEm, Camera+, VSCO CAM en Snapseed om foto’s mee te maken.
Stuk voor stuk apps waar je foto’s mee kunt maken en meteen kunt bewerken.

Mobiel Bewerken

Leuk, zo’n foto op je mobiele telefoon, maar daar wil je meer mee kunnen doen.
Je kunt bijvoorbeeld Pic Stitch of Frametastic gebruiken om er collages mee te maken.
Bewerken van je foto’s op je telefoon kan bijvoorbeeld met Photoshop Express en Snapseed.
Maar misschien wil je vooral iets toevoegen aan je beelden. Teksten en labels bijvoorbeeld. Daar zijn ook een aantal mooie apps voor. Voor labels kun je bijvoorbeeld Pocket Labeler en Labelbox gebruiken.
Simpelweg tekst toevoegen en dat soort zaken kan met het populaire A Beautiful Mess, Phonto, Rhonna of Over.
Extremere bewerkingen zijn mogelijk met GoldfrApp, Paper Camera of Retromatic.

Bewerken op de computer

Foto’s kun je natuurlijk ook op je computer bewerken. Daar zijn veel (online) mogelijkheden voor. Zo laat Pinwords tekst en labels toevoegen aan je foto. PicMonkey is een soort uitgebreide versie van Instagram, maar dan voor je computer en met de mogelijkheid tekst en illustraties toe te voegen. Canva is een fotobewerkings en ontwerpprogrammaatje. Pixlr is echt een online vervanger voor Photoshop, waarmee je vrij gedetailleerd kunt werken.

Quotes maken

Tekst kun je soms ook heel mooi in een afbeelding verwerken. Maar ja, we zijn nu eenmaal niet allemaal briljante ontwerpers, dus hulp van een programma of website kunnen we goed gebruiken,
Met Quozio kun je van mooie quotes een plaatje laten maken. Erg rechttoe rechtaan en werkt daarom lekker snel. De iets hippere versie daarvan is Recite This. Deze app werkt met veel foto’s als achtergrond en laat je quotes lijken op een reclamecampagne. Twee andere die ik zelf ook erg leuk vind zijn Notegraphy en Studio Design. Studio Design is bovendien uit te breiden met heel veel extra’s!

Leren

Dit is echt iets dat iedereen kan en dat weinig geld hoeft te kosten. Een kwestie van doen. De meeste apps werken erg snel.
Wil je beter leren fotograferen met je telefoon kan ik je bijvoorbeeld de cursus van Else Kramer aanraden. Er zijn bovendien veel blogs geschreven over hoe je beter kunt fotograferen met een telefoon of hoe je een app optimaal in kunt zetten, zoals deze blogpost over de Studio Design app.
Maak het jezelf nou niet moeilijk en respecteer het werk van anderen: maak je eigen beeld.

Een versie van dit artikel verscheen eerder op Charlotte’s Law