Geen auteursrecht op Gooise levensstijl

Saskia Noort verliest zaak om auteursrecht

De eetclub. Het boek is inmiddels verfilmd. Maar er werd inbreuk gemaakt op haar boek, vond Saskia Noort. Het Reservaat zou wel 29 elementen hebben overgenomen en dat kon natuurlijk niet door de beugel. Met Het Reservaat zou inbreuk gemaakt worden op het auteursrecht van Saskia Noort.

Een ordinaire kopie

Wanneer de uitgever van De Eetclub er attent op gemaakt wordt dat Het Reservaat wel erg op De Eetclub lijkt, laat hij de twee boeken nauwkeurig vergelijken. Daaruit komt voort dat ‘Het reservaat in sprekende scènes op wendingen en motieven uit De eetclub leunt’. Er zou op onderdelen sprake zijn van een auteursrechtschending.

Auteursrecht op stiekeme seks

De bezwaren zijn onder meer dat beide verhalen zich afspelen in een chic dorp, de bewoners in SUV’s rijden, de vrouwen weer eens niet weten wat ze aan moeten trekken voor een feestje en dat diezelfde vrouwen stiekem seks hebben met een foute man.
Het klinkt mij in de oren als een willekeurig boek, tijdschrift, serie of film die zich in het Gooi afspeelt, waar vrouwen in voorkomen. Dat vond de rechter kennelijk ook.

Verloren zaak

Dat werd dus een rechtszaak. De uitspraak is helaas niet gepubliceerd.
Volgens het persbericht van Uitgeverij Crime Compagnie, uitgever van Het Reservaat, heeft de rechter geoordeeld van de 29 punten er 28 te voor de hand liggend zijn. Ze zijn te banaal en triviaal om überhaupt voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking te komen. Als er geen auteursrecht op rust, kun je er ook geen inbreuk op maken.
Het laatste element zou wel auteursrechtelijk beschermd zijn, maar juist over dat element zou in Het Reservaat niet geschreven worden, waardoor ook op dat punt geen sprake is van een inbreuk op auteursrecht.

Lees meer over dit voorval op Hebban / Powervrouwen / NRC / De Telegraaf