Advocaatkosten: Wilders declareerde half miljoen

Wilders declareerde advocaatkosten

Geert Wilders schakelde voor zijn haatzaaiproces toenmalig advocaat Bram Moszkowicz in. De advocaat die onder meer geschorst is vanwege zijn slordige administratie. Nu probeerde Wilders tussen de vijf en zes ton aan advocaatkosten te declareren bij de tweede kamer.

Politici mogen soms juridische kosten declareren

Wanneer hoge ambtenaren of politici juridische kosten moeten maken, die in nauw verband staan met hun functie, mogen ze in sommige gevallen juridische kosten declareren. Zo werden eind 2013 nog zo’n €40.000,- aan advocaatkosten van Demmink vergoed.
Wilders probeerde daarom zijn facturen van Wilders bij de Tweede Kamer te declareren.

Rekening was niet concreet genoeg

Met het declareren van de rekening waren twee problemen.
Het werd beschouwd als privékosten en niet als kosten die nauw verband houden met de functie van Wilders. Een belangrijke reden om de declaratie af te wijzen.
Maar al zouden het geen privékosten zijn geweest, is er nog een tweede probleem. De factuur was niet voldoende gespecificeerd. Er is geen onderbouwing van de kosten en bedragen. De afspraken die Wilders en Moszkowicz hebben gemaakt zijn onbekend en staan niet op schrift. Omdat uit de rekening niet blijkt welke bedragen waar precies voor zijn, wordt de declaratie ook om deze reden afgewezen.

Rekening is wel betaald

De rekening schijnt wel betaald te zijn. Door de PVV. Hoe ze dat hebben kunnen betalen is onduidelijk.
Over de afspraken met Wilders’ nieuwe advocaat Knoops, is niets bekend.