10 favoriete bronnen voor gratis foto’s

10 favoriete bronnen voor gratis foto's

Hoewel ik voor Charlotte’s Law en Legal Coffee zelf een beeldbank aan het samenstellen ben en hoop vooral zelf geschoten foto’s te kunnen gebruiken, ben ik lang heel erg blij geweest met alle mensen die hun beelden gratis ter beschikking stelden. Ik zal er zo af en toe nog gebruik van moeten maken. Daarom deel ik met jullie graag mijn 10 favoriete bronnen voor beeldmateriaal met een gratis licentie voor commercieel gebruik.

1. Flickr

Flickr blijft een van mijn favoriete bronnen om beeld van te gebruiken. Let wel even op dat je de juiste licenties gebruikt. Heb je advertenties op je website staan of verdien je (indirect) geld aan je blog, dan heb je een licentie nodig die commercieel gebruik toestaat.
CC BY, CC BY-ND en CC BY-SA zijn de geschikte licenties. CC BY is het meest ruim. Je mag alles met het beeld doen, zolang je de naam maar vermeld. Een CC BY-ND foto mag je niet bewerken. Dus ook niet croppen of omzetten naar zwart-wit. Een CC BY-SA foto mag je wel bewerken, zolang je jouw nieuwe werk maar onder dezelfde licentie prijsgeeft, zodat anderen jouw nieuwe creatie mogen gebruiken. In alle gevallen is naamsvermelding een vereiste.
Ik zoek Flickr foto’s het liefst via Compfight, Photpin of StockPholio. Op
IM Free kun je verzamelde Flickr foto’s terugvinden.

2. Death to the Stock Photo

Een groepje mensen was het zat, die lelijke standaard stockfoto’s. Meestal studio foto’s ook nog. Om de foto’s van Death to the Stock Photo te ontvangen en mogen gebruiken moet je je inschrijven op hun mailinglist. Elke maand sturen ze een pakket met foto’s die je gratis mag gebruiken. Ze bieden inmiddels ook een dienst aan waarbij je moet betalen. Dan krijg je meer beelden én heb je toegang tot alle oude foto’s. Naamsvermelding is niet verplicht.

3. Unsplash

Unsplash lijkt een beetje op Death to the Stock Photo. Ze uploaden elke 10 dagen 10 nieuwe foto’s. Je mag ze van de website plukken of je kunt ze je toe laten sturen per e-mail. Ook hier is weer geen naamsvermelding nodig. Helaas zijn de foto’s slecht doorzoekbaar, maar daar werken ze aan. Ook hier is geen naamsvermelding nodig.

4. Little Visuals

Ook Little Visuals biedt de mogelijkheid om foto’s van de website te downloaden of elke 7 dagen 7 foto’s per e-mail te ontvangen. Ze gebruiken tags bij de foto’s, waardoor je iets makkelijker foto’s kunt vinden. Ook hier is er weer geen naamsvermelding nodig.

5. Picjumbo

Picjumbo is misschien minder mooi dan de 3 hierboven, maar met minder natuur. Vaak zijn de foto’s nuttiger voor de gemiddelde blogger. Je kunt er goed zoeken. Soms hebben ze in een bepaalde serie nog meer foto’s die je dan tegen betalen mag downloaden en gebruiken. Ook hier is naamsvermelding weer geen vereiste.

6. Snapwire

Snapwire is eigenlijk een website waar foto’s gekocht en verkocht kunnen worden. Je kunt er zelfs een verzoek indienen, zodat een fotograaf de foto voor jou gaat maken. Via hun tumblr-site bieden ze gratis foto’s aan. Niet net zo goed als op de site, maar ook geen naamsvermelding nodig. Je kunt er ook voor kiezen elke 7 dagen 7 nieuwe foto’s per e-mail te ontvangen.

7. Life of Pix

Hier worden alle foto’s met een CC0 licentie vrijgegeven. Life of Pix update de site regelmatig met nieuwe foto’s, maar niet net zo regelmatig als bijvoorbeeld Unsplash of Little Visuals. Heb je zelf goede foto’s die je best ter beschikking wil stellen aan andere bloggers? Dat kan via Life of Pix ook. Je vult een formulier in en zij beoordelen je foto’s.

8. Lock & Stock Photos

Lock & Stock is een initiatief van 1 persoon die altijd veel gebruik heeft gemaakt van andermans gratis foto’s en op deze manier wat terug wil doen. Je mag de foto’s gebruiken onder de CC BY-SA licentie. Naamsvermelding is hier dus wel verplicht!

9. Rijksmuseum

Het Rijksmuseum heeft veel beelden, waarvan het auteursrecht al verlopen is, gedigitaliseerd. De afbeeldingen worden gratis ter beschikking gesteld. Ze stellen zelfs voor om de beelden vooral te gebruiken voor een telefoonhoesje of carwrap.

10. Pexels

Met Pexels speel ik eigenlijk een beetje vals. Pexels verzamelt namelijk foto’s van bronnen zoals Unsplash en Gratisography. Deze bronnen gebruiken allemaal een CC0 licentie. Pexels is in die zin meer een zoeksite. Het zijn altijd mooie foto’s en ze nemen dus niet alles over. Met de foto’s mag je bijna alles doen wat je wil.

Niet echt onbezorgd gebruiken

Let nog wel even op dat je soms te maken hebt met portretrecht en merkenrecht. Geen van deze bronnen belooft je dat je zonder problemen de merkproducten of personen op de foto’s op jouw website kunt gebruiken. Het zal meestal geen problemen opleveren, maar wees hier wel bewust van.
Blijf daarnaast vooral de licenties checken. Deze kunnen ze tussentijds wijzigen.

Nog meer bronnen

Op zoek naar nog meer bronnen voor gratis foto’s?
Check dan het artikel ‘Hoe kom ik aan gratis foto’s‘, waarbij de meeste licenties al voor je gecontroleerd zijn. Of bekijk de ‘30+ bronnen met creative commons foto’s‘ voor nog meer gratis foto’s, waarbij meestal naamsvermelding vereist is.